Cunda'da 18 uçaklı jet açılış

Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından müze olarak 9 milyon liraya restore edilen Cunda Adası’ndaki Taksiyarhis Kilisesi, 31 Mayıs’ta Rahmi Koç ve Muhtar Kent’in evsahipliğinde düzenlenecek VIP davet ile açılıyor. Türk ve yabancı jet sosyetenin katılacağı davet için 18 özel uçak kalkacak.

31/12/2019 23:40
Cunda'da 18 uçaklı jet açılış

Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’ne bağlı Alibey (Cunda) Adası’nda, kaderine terk edilen Taksiyarhis Kilisesi (Aya Nikola), müze olarak restore edildi. Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’nca 2012 yılı başında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yap-işlet-devret usulüyle 49 yıllığına kiralanan Taksiyarhis Kilisesi’nin 9 milyon lira harcanarak restore edildiği belirtiliyor. Kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanılmak üzere yenilenen yapının, Ayvalık’a canlılık getirmesi bekleniyor. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ve Ayvalık tutkusuyla tanınan Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, 31 Mayıs günü Taksiyarhis’in açılışı için VIP bir davet düzenliyor. Türkiye’den ve dünyadan önemli isimlerin katılacağı davet için 18 özel uçak kalkacak.

DEFİNE AVCILARI TALANI

Ayvalık’ın en önemli eski yapılarından biri olan Taksiyarhis Kilisesi, yıllarca define avcılarının talanına uğradı. Kilisenin tavanındaki mühüre göre, yapımı 1873’e kadar uzanıyor. Mermer işçiliği, tavan süslemeleri ve ikonları ile dikkat çeken kilisenin, balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri eşsiz güzellikte kabul ediliyordu. Kilisenin altında ve duvarlarının arasında altın olduğuna inanan denife avcıları, yıllarca binayı tahrip etti. Viraneye dönen yapının, yeniden Cunda’ya kazandırılmasının turizme olumlu katkı yapması, özellikle kültür turizmini canlandırması bekleniyor.

ALİ’LER DE TALİP OLDU

Ünlü şair ve yazar Sabahattin Ali’nin kızı ve Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AİMA) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Filiz Ali de Taksiyarhis Kilisesi’ne talip olmuştu. Ertuğrul Günay’ın Kültür ve Turizm Bakanı olduğu dönemde, binanın restore edilip AİMA’nın sanatsal etkinliklerinde kullanılmasını talep eden Prof. Dr. Filiz Ali’ye ‘olumlu bakıldığı’ yönünde mesajlar verilmişti.

Şapel ve değirmeni de restore etti

RahmiKoç Müzecilik ve Kültür Vakfı, daha önce de Ayvalık’ta pek çok restorasyon yapmıştı. Cunda adasındaki harap bir şapeli (Yannis) ve değirmeni de restore ettiren Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, 2007 yılında Coca-Cola’nın CEO’su Muhtar Kent’in anne-babasının adını verdiği verdiği ‘Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi’ni hizmete açmıştı. Muhtar Kent, merhum babasından kalan 1300’den fazla kitabı bağışlamıştı.

Koç’un üçüncü müzesi

Cunda’daki müze, Haliç’teki Rahmi M. Koç Müzesi’nin bir devamı olarak kabul edilebilir. Bunların dışında Koç Ailenin kurduğu Vehbi Koç Vakfı’na bağlı Sadberk Hanım Müzesi de Türkiye’deki ilk özel müzelerden biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Ayvalık fanatikleri

Ayvalıklı veya orayı seven pek çok iş insanı bulunuyor. Bunlar arasında o bölgede evsahibi olanlar da, sık sık tatilini geçirenler de var. Ümit-Cem Boyner, Muhtar Kent, Rahmi Koç, Güler Sabancı, Tuncay Özilhan, Şerif Kaynar bu isimler arasında sayılabilir.

Suzan Sabancı Dinçer ve Haluk Dinçer de 2012 yılında Ayvalık’taki Ayışığı Manastırını müze-ev olarak kullanılacak ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak şekilde restore ettirmiş ve görkemli bir törenle açmıştı. (Hürriyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.