Çinli Turist kalıplara sığmıyor

Yurtdışına her geçen yıl daha hızlı akan Çinli turistlerin seyahat anlayışları her geçen yıl değişip çeşitleniyor.

31/12/2019 23:40
Çinli Turist kalıplara sığmıyor

China Daily gazetesinde yer alan habere göre, daha önce meşhur turistik yerlerin yolunu tutan Çinli turistler, artık daha bağımsız hareket ederek tabiat ve özgün kültürel deneyimler peşinde koşuyor. Gazeteye konuşan Çin Dış Turizm Araştırma Enstitüsü Direktörü Wolfgang Arlt, "Deneyimli Çinli gezginlerin arzusu özgün olanı yaşamak" dedi.

Doğanın turistik seyahatlerde daha fazla yer tuttuğunu ifade eden Wolfgang Arlt, sonuçta hizmet sunan pek çok destinasyon ve acente için işin kolayından para kazanma devrinin sona erdiğini ifade etti.

117 milyonu buldu

Çin Ulusal Turizm İdaresi'ne göre, 2015 yılında yurtdışına çıkan turist sayısı 117 milyona ulaştı. Sektör araştırma şirketi COTRI tarafından kısa süre önce yayımlanan bir raporda, daha fazla turistin bireysel seyahati tercih ederek "yerli halk gibi gezip yaşamak istediği" kaydedildi.

Tüm Çinli turistlerin hep alışveriş yapmayı istediği ya da başka tipik davranış modelleri sergilediklerine ilişkin klişelere dikkat çeken turizm danışmanlık şirketi Belle'nin CEO'su Alastair Morrison ise, Çin turizm pazarında basmakalıp kabullerden uzak durulmasının önemine dikkat çekti.

Morrison, "Sterotiplerden kaçınmak önemli. Çünkü, Çinli turist pazarı daha sofistike hale geliyor, olgunlaşıyor ve segmentasyon artıyor. Yabancı pazarlamacıların sterotiplere dayalı reklam ve tanıtım kullanmamaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Seyahat beklentileri değişti

Dünya Turizm Kentleri Federasyonu'nda yayımlanan bir araştırma raporunda yer alan anket sonuçlarına göre, Çinli turistlerin yüzde 76'sı yaşam kalitesi ve mutluluğun arttırılmasında seyahati önemli bir yol olarak görüyor. Ayrıca, bir Çinli turist hayatı boyunca ortalama beş kez yurtdışı seyahat gerçekleştiriyor.

Anket verilerini değerlendiren Greenwich Üniversitesi Öğretim Üyesi James Kennell, Çin turizm piyasasının Batı pazarlarının gelişme çizgisini daha çok takip ettiğine dikkat çekti ve yeni nesillerle birlikte seyahat tercihlerinde çeşitlenmenin artacağı değerlendirmesinde bulundu.

Bireysel seyahat revaçta

Öte yandan, Çin turizm pazarındaki olgunlaşmaya paralel olarak tur paketlerine ilgi azalıyor ve bağımsız seyahat öne çıkıyor. Bu, turizm destinasyonları için yeni ürünler ve modeller geliştirme gereksinimi doğuruyor. Sektör analistleri, bu çerçevede tarih, sanat, kültür, yemek ve tabiat eksenli seyahat temalarının yıldızının parladığı yorumunda bulunuyor.

Dünyada 2030 beklentisi 1,8 milyar turist

Dünya çapında geçen yıl 1,1 milyar olan yabancı turist sayısının 2030 yılında 1,8 milyara çıkması bekleniyor. 1950 yılında yalnızca 25 milyon olan yabancı turist sayısında önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek atılımda Çinli turistlerin ana pay sahibi olacağı öngörülüyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.