CATHIC’te Türkiye’ye hem övgü hem yergi

İstanbul Hilton Bomonti Otel’de başlayan Türkiye ve Komşu Ülkeler Otel Yatırım Konferansı’nda (CATHIC) söz alan konuşmacılar hem Türkiye’yi övdü hem de bazı uyarılarda bulundu.

Kerem Köfteoğlu Kerem Köfteoğlu 31/12/2019 23:40
CATHIC’te Türkiye’ye hem övgü hem yergi

Kerem KÖFTEOĞLU

Konuşmacıların hemen hepsi Türkiye’nin turizmde yakaladığı başarıya vurgu yaparken, son zamanlarda yaşanan demokratik hak ihlalleri ve yolsuzluk gibi konuların ülkenin imajını zedelediğine dikkat çekti.

Sidar Global Danışmanlık Başkanı Cenk Sidar, geçen yıl Türkiye’de toplumsal bir huzursuzluk oluştuğunu hatırlattıktan sonra şöyle konuştu: “Türkiye’de çok ciddi yolsuzluk suçlamaları ortaya çıktı. Ülkede tehlikeli oyunlar oynanmaya başladı. Bu, iş dünyası için iyi bir şey değil. Devlete güven kaybolursa, yatırım çekmeniz çok zor. Türkiye’de maalesef, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü konuşmaya başlandı.”

Türkiye’nin ekonomik ilerlemesine bakıldığında güçlü rakamlar olduğunu belirten Sidar “ Ama Türk ekonomisinde de problemler yaşanıyor. Şu anda resmi rakamlar açıklandı. Mayısta çift rakamlı enflasyon rakamlarına ulaşılabilme ihtimali var. Türkiye, orta gelir tuzağına düşme ihtimali olan ülkelerden bir tanesi olabilir. Siyasi risklerle, ekonomik gelişmeler arasında bağlantılar var. Bunun için sıcak paraya değil, daha fazla yatırıma ihtiyaç var. Daha anlamlı ve belirgin yatırımlara ihtiyaç var. Türk markasını toparlamamız gerekiyor. AKP seçilmiş hükümetse daha fazla çalışması gerekiyor” dedi.

“Yatırımlarda dikkatli olmalısınız”

“Bir Yıl İçinde Türkiye” başlıklı panelde konuşan DT Global Business Consulting GmbH Başkanı Daniel Thorniley kendisine yöneltilen “Türkiye’ye gelmek isteyenler açısından son bir yılda bir tavır değişikliği oldu mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:  “Bu yıl algılar biraz değişti. Ama önümüzdeki 10 ayda yatırım yapacaksanız biraz dikkat etmek lazım.  Türkiye yatırım açısından hala çekici. Tüketiciler, bütün dünyada artık değer istiyorlar. 2009’dan beri gerçekten ekonomik krizin en büyük etkisi bu oldu. Müşteriler artık uygun fiyatlı markalar arıyor. Buna da dikkat etmek gerekiyor” dedi.

BLG Capital Direktörü Frank Roccogrande Frank ise beş yıldızlı oteller açısından bir doyma noktasına ulaşıldığını bildirdi. Roccogrande konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin geleceği uzun vadede parlak. Biz de yatırımcılar da desteklerini sürdürüyor. Biz devam ettikçe, Galataport gibi projeler ortaya çıktıkça, daha fazla başarı hikayesi göreceğiz.”

Konferansın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan turizm yatırımları ve rakamları hakkında bilgiler verdikten sonra teşvikler hakkında özetle şunları söyledi: “Türkiye, turizmde küresel bir oyuncu durumundadır. Turizm yatırımları çok önemlidir. Turizmle ilgili düzenlemelerin, yeniden ele alınması gerekiyor. Özellikle teşvik tedbirleri, günümüze uyarlanmalıdır. Bu açıdan Ekonomi Bakanlığı ile yapılan çalışmalarımız kısa bir süre sonra nihayetlendirilecek.”

“35 tane 5 yıldızlı otele ihtiyaç var”

CATHIC Konferansı’nda Moderaörlüğünü BDO Hospitality Consulting Yöneticisi Mehmet Önkal’ın yaptığı yaptığı “Türkiye’de Turizm Alt yapılanmasının Geleceği” konulu panelde konuşan TYD ve aynı zamanda Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “Atlasjet olarak stratejik açıdan Türk yatırımcısı için önemli olan bölgeleri belirliyoruz. Bu bölgelerde havayolu yatırımları yapıyoruz. Biz karşı ülkelerde yatırımlarımızı tamamlayarak, büyük bir network oluşturmaya çalışıyoruz. Bölgesel global havayolları yaratmaya çalışıyoruz” dedikten sonra ‘Otel yatırımlarında doyma noktasına gelindi mi? Sorusunu ise şöyle yanıtladı “Doyma noktasına gelinmedi bence Türkiye'nin hala 35 tane 5 yıldızlı otele ihtiyacı var.”

2015 yılında Kuzey Kıbrıs’ın ulaşıma açılacağını tahmin eden Ersoy konuşmasını şöyle noktaladı: “2015’ten itibaren bu sınırlar açılacak. Kıbrıs ekonomisi, doğalgaz ve petrolün bulunmasıyla farklı bir noktaya geliyor. 2015 yılı itibariyle bunu bütün dünyanın kabullenmesi gerekiyor. Biz de filo yatırımımızı buna göre yapıyoruz.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.