Bu son diyerek 18 yıl daha bekleyemeyiz

TÜRSAB Yeniden Platformu üyesi ve ETSTUR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, TÜRSAB seçimleri ve süreci ile sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi.

31/12/2019 23:40
Bu son diyerek 18 yıl daha bekleyemeyiz

Halil Öncü - KEMER

22. TÜRSAB Genel Kurulu öncesi TÜRSAB Başkanlık adaylığını açıklayan Firuz Bağlıkaya ve "TÜRSAB YENİDEN- Değişim Başlıyor'' platformu üyeleri ile birlikte Kemer’de Maxx Royal Otel’de bölge acenteleri ile bir araya gelen Mehmet Ersoy, toplantı sonrası turizm yazarı Halil Öncü’nün sorularını yanıtladı. Her dönemde bu dönem son deyip , 18 yıl daha bu işin sürmesini istemediklerini ifade eden Ersoy “Çok geç kalınmış bir değişiklik.

B

unda bizlerde suçluyuz. Bunu daha önce yapmamız gerekiyordu. Turizm sektöründe çok yatırımımız var. Çok büyük yatırımlarda yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’ye ve turizme çok inanıyoruz. Bu konuda çok geç kaldık, bu konuda bizde suçluyuz. Ama biz kendimizi affettireceğiz, O yüzden konsantrasyonumuzu TÜRSAB’a verdik. Yönetime gelir gelmez, bütün bu geçmişteki aksaklıkları bırakıp, yepyeni bir turizm çağı açmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

“Her dönemde bu dönem son deyip, 18 yıl daha bu işin sürmesini istemiyoruz”

TÜRAB’da değişimin şart olduğunu ifade eden ERSOY “ En büyük sıkıntı 18 yıllık bir başkanlık idaresi var. Son 3 dönemdir bu dönem son deniyordu. Bizim ilk tepkimiz artık bir değişiklik gerektiği üzerine. Her dönemde bu dönem son deyip , 18 yıl daha bu işin sürmesini istemiyoruz. Çünkü burası bir sivil toplum kuruluşu. Sivil toplum kuruluşları açıkçası dönüşümlü olması lazım. Zaten biz göreve gelir gelmez bu konuda iki dönem sınırlaması getireceğiz. İki dönemde yeterli bir süredir. Bunu da yasa ile değiştireceğiz ki, tekrar bozulma şansı olmasın. En büyük sıkıntılar arasında yine TÜRSAB’ın şu andaki konumu ile bir saygınlığının kalmamış olmasıdır. TÜRSAB çok büyük bir kuruluş. 6 binden fazla merkezi, 8 binden fazla şubeleri ile birlikte üyesi olan sektörün en önemli çok ciddi bir paydaşlarından birisi. Ama maalesef otoriteler gözünde aynı ciddiyeti kalmamış bir durumda. Çünkü elle tutulur bir şey üretemiyor. Çünkü burada şu anda görevde bulunan arkadaşlarımızın hiçbiri konularının uzmanı değiller. Turizmde gerçekten elini taşın altına koymuş kişiler değiller. Turizme hakim, turizmde operasyon yapan kişiler değiller. Bunun sonucunda da konularına hakim değiller. Konunuza hakim olmadığınız zaman, dışarıda hiç alakası olmayan kişiler geliyor, işlerinizi ellerinizden almaya başlıyorlar. Bunların acısını da bütün sektör ödüyor. Sadece biz acenteler ödemiyoruz. Oteller, ulaşımcılar hepsine zincirleme olarak yansıyor. Hatta sokaktaki, çarşıdaki alışveriş dükkânına kadar yansıyor. Bu yüzden radikal bir değişiklik şart. Yenilenme şart. Bu yüzden TÜRSAB’a girip bu değişiklikleri yapmak istiyoruz”

“Firuz Bey TÜRSAB’da  görev aldığı sürece ana sorunun başlangıcı olan aslen 1618 sayılı kanunun değiştirilmesi ile ilgili çalışmalarda yer aldı”

22. TÜRSAB Genel Kurulu öncesi TÜRSAB Başkanlık adaylığını açıklayan Firuz Bağlıkaya’nın Başaran Ulusoy  ile yıllardır çalışması ve sonrasında istifa etmesinin sektörde nasıl bir izlenim uyandırdığı sorusuna da cevap veren Ersoy, “Sektörde buna bir itiraz yok. Rakiplerin kullanmaya çalıştığı bir tez bu sadece. Firuz beyle, ben birçok toplantıya katıldım. Kesinlikle bu konuda bir itiraz yok, hatta bu deneyim olarak görülüyor. Firuz Bey de zaten görev aldığı sürece ana sorunun başlangıcı olan aslen 1618 sayılı kanunun değiştirilmesi ile ilgili çalışmalarda yer aldı. Sonuna kadar getirdi.  Turizm Bakanlığı hukuk servisinden geçirdi. Son noktaya gelince Başaran Bey tarafından rafa kaldırıldı. Zaten isyanda burada başladı. Tepkimiz de burada başladı. Yani yıllarca uğraşacaksınız, çok zor bir yasayı Turizm Bakanlığı hukuk servisine kadar kabul ettireceksiniz, Turizm Bakanlığının onayından çıkmış bir yasayı, yasa haline getirmeden önce, sonradan fark ettik ki dönem kısıtlaması geldiği için rafa kaldıracaksın. Bu kabul edilecek bir şey değil. Yoksa Firuz Bey bu yasayı çok iyi şekilde bir yere getirmişti” diye konuştu.

TÜRSAB’ın otoriteler gözünde, bürokrasi gözünde , devlet gözünde tekrar eski saygınlığını getirmek istiyoruz!

Seçimlere katılımla ilgili bu yıl en az % 50 artış olacağını beklediklerini de ifade eden Ersoy, bu sene TÜRSAB seçimlerinde rekor bir katılım olacağını ve bunun sağlanması için de ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.  Ersoy, “ Biz büyük bir çoğunluk ile yönetme gelip TÜRSAB’ın otoriteler gözünde, bürokrasi gözünde, devlet gözünde tekrar eski saygınlığını getirmek istiyoruz. Bizim derdimiz bu. Çok iyi hazırlandık. Çok iyi hazırlanmaya da devam ediyoruz. Staretejilerimizi, planlarımızı, neyi ne yapacağımızı çok iyi anlatıyoruz. İçimiz oldukça rahat. Kesinlikle de eminim. Hak ettiğimiz bir şekilde yönetime geleceğiz” dedi.

İptaller daha yeni başladı, % 25 oranında bir iptal bekliyoruz!

Son dönem ülkemizde yaşanan terör olaylarını ve turizme yansımalarını da değerlendiren Mehmet Ersoy “Yaşanan terör olayları nedeniyle sezonun son çeyreğinde sıkıntılar bekliyoruz. Antalya, Bodrum gibi resort bölgelerinde bu sıkıntıları daha çok hissedeceğiz. Bir sıkıntı göreceğiz. Yaşanan olaylar ile birlikte Avrupa bacağında sıkıntıları daha çok hissediyoruz. Olaylar daha çok taze.İptaller daha yeni başladı. Şehit cenazelerinde yaşanan gelişmeler Avrupa tarafından, turist tarafından farklı algılanıyor. Bölgede bir kavga varmış, kaos varmış gibi algılanıyor. Bu da rezervasyonları olumsuz bir şekilde hatta mevcut rezervasyonların bazılarının iptal edilmesi ile sonuçlanıyor. Biz % 25 oranında bir iptal bekliyoruz” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.