Booking.com’a mahkeme 'Dur' dedi…

Alman Rekabet Merkezi´nin başvurusu üzerine Berlin Eyalet Mahkemesi, Booking.com adlı otel rezervasyon sitesine karşı ihtiyati tedbir kararı çıkardı. Buna göre, ‘satın alınmış ranking’ yasaklanmış oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Booking.com’a mahkeme 'Dur' dedi…

Alman Rekabet Merkezi, bugün yayınladığı bir basın bildirisinde, Berlin Eyalet Mahkemesi´nin, merkezin yaptığı başvurusu üzerine 25 Ağustos 2011 tarihli ve 16 O 418/11 esas no´lu kararla www.booking.com adlı Holanda merkezli online otel rezervasyon sitesine karşı ihtiyati tedbir kararı çıkararak, Almanya´da otelleri „sevilme derecesi“ kıstasına göre azalan sırayla yerleştirmeyi yasakladı. Yasağın nedeni olarak, otellerin siteye ödedikleri proviziyon yoluyla ranking´i olumlu şekilde etkileyebildikleri gösterildi.

Otellerin rankingi yüksek provizyon ödeyerek yükseltebilmeleri de yasaklandı.

„Wettbewerbszentrale“ adlı Rekabet Merkezi´nin yayınladığı basın bildirisine göre booking.com, otelleri standart gösterme ayarında, „sevilme derecesine“ göre listelemektedir. Aynı zamanda booking.com otellere „sevilme derecesi“ndeki yerlerini, booking.com´a ödedikleri provizyonun miktarına göre olumlu bir şekilde etkileme olanağını tanıyor.

Berlin Eyalet Mahkemesi henüz kesinlik kazanmamış kararıyla, Rekabet Merkezi ile hemfikir olup, bu uygulamayı „kamuoyunu ciddi şekilde yanıltma“ olarak değerlendirdi.

Rekabet Merkezi yöneticilerinden Avukat Hans-Frieder Schönheit´a göre „kullanıcı, ‘sevilme derecesi’ne göre yapılan bir sıralamada, bu gösterme biçiminin bağımsız misafir değerlendirmelere göre yapılmış olduğunu sanır“. Bununla birlikte hiçbir kullanıcı, bu sıralamanın ödenen provizyon yoluyla etkilenebileceğini aklına getirmez, Schönheit´a göre.

Bu şekilde parayla satın alınabilen bir ranking söz konusu olunca misafir değerlendirmelerinde iyi puan alıp fakat yüksek provizyon ödemeyi kabul etmeyen oteller, ciddi bir şekilde dezavantajlı bir duruma düşürülmektedir. Rekabet Merkezi´nin tutumuna göre booking.com´un bu uygulaması, ayrıca daha düzgün çalışan otel değerlendirme sitelerine de kuşku düşürmektedir.

‘’Wettbewerbszentrale“ adlı Alman Rekabet Merkezi, ülkenin adil rekabet konusundaki en büyük ve etkili otokontrol kurumudur. Sektöraşırı ve bağımsız bir kurum olarak yasamaya yardımcı olup kamuoyuna rekabet hukuku konusunda bilgi sunmaktadır ve –gerekli görüldüğü takdirde- mahkemelere başvurarak piyasasaki rekabet kurallarına uyulmasını sağlar. Rekabet Merkezi´nin toplam 1.200 şirket ve 600 oda ile federasyon üyesi mevcuttur.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.