'Bize bile iş yok' diyen rehberler MEB'e kızgın

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Akteki’nin atanamayan öğretmenlere alternatif meslek olarak gösterdiği turist rehberleri de, turizmdeki olumsuz tablo nedeniyle işsiz.

31/12/2019 23:40
'Bize bile iş yok' diyen rehberler MEB'e kızgın

Atanamayan öğretmenler için alternatif meslek olarak gösterilen turist rehberleri de işsiz. Yusuf Özkan imzalı habere göre, yabancı dil bildikleri için çoğu ‘call center’larda çalışıyor. İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel, kentte bu yıl mesleğini sürdürmek için kendilerine başvuranların sayısında yarı yarıya düşüş olduğunu açıkladı. Altınel bir çoğunun yabancı dil bildikleri için ‘call center’larda çalışmaya başladığına dikkat çekti.

Alternatif meslek

Doç. Dr. Aktekin, 100 bin öğretmen gereksinimi olmasına karşın 1 milyon öğretmenin atama beklediğini belirterek, “Her üniversite bitiren iş beklentisiyle hayata atılıyor. Bu arkadaşlarımızın öğretmen olamazlarsa başka hangi tür sektörlerde çalışacaklarını düşünüp müfredatı ona göre hazırlamamız lazım. Rakamlar ortada. Örneğin tarihte ihtiyaç yok, felsefede yok. Tarih bitiren ne olabilir? Antalya turizm şehri, turist rehberi olarak çalışabilir” demişti.

Oysa Aytekin’in öğretmenlere alternatif meslek olarak sunduğu turist rehberleri de işsiz. İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel, sektörde yaşanan karamsar tabloyu şöyle özetledi:

“Her yıl kasım ayında, gelecek yıl için çalışacak rehberlerin odaya başvuru yapması gerekiyor. Bu başvurular tarihi ve ören yerlerine girmelerini sağlayan eylemli rehber kartı için yapılıyor. 2015 yılında 2016 yılı içinde eylemli rehber olmak için çalışmak isteyen 765 kişi başvurmuşken, 2017 yılı eylemli başvurusu sayısı 350 oldu. Yani yüzde 50’yi aşan azalma var.

Sadece turist rehberleri değil, Alsancak ve liman çevresi esnafından tutun, taksicilere kadar uzayan bir olumsuz etki söz konusu. Geçen yıl Alsancak Limanı’na kruvaziyer gemi yanaşmadı. Bu yıl da yanaşmayacak. O zaman rehber ne yapacak? Meslektaşlarımız çok sayıda yabancı dil bildikleri için, çağrı merkezlerinde çalışmak için başvuru yapıyor.” Altınel, “2017 yılı kayıpları ürkütücü, acil müdahale gerekiyor. Kruvaziyer turlarla gelen turist sayısında sıfır noktasına gelinmesi de rehberleri ayrıca endişelendiriyor” dedi. 

MEB'in turist rehberlerini kızdıran açıklamasının yer aldığı haber şöyle:

100 bin ihtiyaç için 1 milyon öğretmen beklediğini söyleyen MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, öğretmen adaylarına öneride bulundu: Herşeyi devletten beklemeyin; turist rehberi olun!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin, öğretmen adaylarına gelecekte iş bulma sıkıntısı çekecekleri uyarısında bulundu. Çeşitli alanlarda lisans öğrencileri ve eski mezunlarla birlikte 1 milyon öğretmen adayının atama için beklediğini, ihtiyacın ise 100 bin civarında olduğunu söyleyen Aktekin, bu adayların başka iş alanlarına yönelmesi gerektiğini belirtti.

Aktekin "Onların öğretmen olamazlarsa başka sektörlerde istihdamı için seçmeli derslerle transfer edilebilir beceriler edinmelerini düşünmeliyiz. Tarih okuyan artık müzeciliğe, turizm rehberliğine; Türk dili edebiyatı okuyan yerel gazetecilik ya da yayıncılığa; matematik okuyan bankacılık veya sigortacılığa yönelsin, özel sektöre gitsin. Her şeyi devletten beklemeyelim" dedi.

T24.com'da yer alan habere göre, Türkiye Özel Okullar Derneği'nin Antalya'daki 'Eğitimde Öngörüler' sempozyumunda konuşan Aktekin, şunları söyledi:

"Her üniversite bitiren iş beklentisiyle hayata atılıyor. Rakamlar ortada. Öğretmen olarak atanmayı ümit eden 1 milyona yakın aday var. Eğitim fakültesinde okuyan 228 bin, fen-edebiyat ve ilahiyat fakültelerindekilerle birlikte 100 bin civarında, formasyon alanlarla yaklaşık 1 milyon aday atamayı devletten bekliyor. Oysa ihtiyacımız 100 bine yakın. Onların öğretmen olamazlarsa başka sektörlerde istihdamı için seçmeli derslerle transfer edilebilir beceriler edinmelerini düşünmeliyiz.

Tarih okuyan artık müzeciliğe, turizm rehberliğine; Türk dili edebiyatı okuyan yerel gazetecilik ya da yayıncılığa; matematik okuyan bankacılık veya sigortacılığa yönelsin, özel sektöre gitsin. Her şeyi devletten beklemeyelim. Özel sektör de atama bekleyen 1 milyonluk öğretmen havuzundan faydalanmalı, kolejler buradan öğretmen almalı, üniversiteler araştırma görevlisi olarak yararlanmalı." 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.