‘BEN YORULDUM HAYAT’LI TANITIM!

Türkiye’nin yurt dışında katıldığı turizm fuarları arasında yer alan ve dünyanın en büyük 4’üncü turizm fuarı olarak kabul edilen Hollanda Utrecht Vakantiebeurs Turizm Fuarı, bu yıl hüsranla son buldu. 10-15 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen fuar, geçtiğimiz yıllarda büyük yankılar uyandırırken, bu yıl tam bir fiyaskoyla sonuçlandı.

Hasan Arslan Hasan Arslan 31/12/2019 23:40
‘BEN YORULDUM HAYAT’LI TANITIM!

HASAN ARSLAN

Öncelikle, fuarda Bakanlıktan üst düzey hiç bir yetkili yoktu. Tartışmasız bu çok büyük bir eksiklikti. Türkiye fuarda 750 metrekarelik bir standla temsil edildi. Fakat,  alanda Antalya ve Muğla’ya küçük stantlar verildi.  Bu da, katılımcıların büyük tepkisine neden oldu.

ZİYARETÇİLER FUARA İLGİ GÖSTERMEDİ

Türk turizmcilerin gelecek sezon için moral bulmak adına ümit bağladıkları fuara, ziyaretçiler ilgi göstermedi. Fuar boyunca tüm standların ziyaretçi açısından neredeyse boş olduğuna tanık olduk.  

Türkiye standı, geçtiğimiz yıllarda bu fuarın en gözde ve en kalabalık standı oluyordu.  Diğer katılımcı ülkeler bu popüleriteyi kıskançlıkla ve beğeniyle izler, takdir ederdi.  Bu yıl ise, tam tersini yaşadık ve içimiz kan ağlayarak ülkemize döndük.

TANITIM FAALİYETLERİ YETERSİZDİ

Türkiye’yi 750 metre karelik standta dondurma ve bir fasıl grubu ile temsil etmek, nasıl bir ruh halidir anlamak mümkün değil. Koskoca turizm ülkesi Türkiye, dondurma ile tanıtım yaparken, resmen dondu kaldı!

Fasıl grubu,  yabancı ziyaretçileri Türkiye’ye  ‘Ben Yoruldum Hayat...’ şarkısı ile davet ederken,  Türk turizmcilerin zaten olmayan morallerini iyice yerle bir ediyordu.  Turizmin içinde bulunduğu durum, fasıl grubunun da ruh haline yansımış gibiydi.

BAŞARI VARSA BAKANLIĞIN, YOKSA SUÇ TURİZMCİNİN

Türkiye bu yıl Hollanda'da en popüler deniz, kum ve güneş destinasyonları arasına giremedi.  Türkiye’nin kaliteli turizm ürünlerini rakip ülkelere göre uygun fiyatla sunması da işe yaramadı ve bizi Akdeniz bölgesinin en önemli destinasyonlarından biri haline getiremedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl Hollanda’da destinasyon odaklı tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini oluşturamadı. Bakanlık resmen sınıfta kaldı. Zaten şimdiye kadar elde edilmiş tüm başarıların arkasında da cefakar, vefakar, gerçek Türk turizmcilerin çabasının olduğu bir gerçektir.

Şimdiye kadar Türk turizminin elde etiği bir başarı varsa, bu başarının sahibi Türk turizmcisidir. Ama Bakanlık hep bu başarının arkasına sığındı ve başarıyı hep kendi hanesine yazdı.

İşte şimdi tam sırası… Krizden çıkışın reçetesini bakanlık bilmeyecek de kim bilecek? Madem bakanlık çok başarılı, yapın da görelim ve yazalım o zaman.

NEREDEN NEREYE

Geçtiğimiz yıllarda Türk kültürüne ait motiflerin sergilendiği, halayların çekildiği, şarkıların söylendiği, Türk kahvesinin ikram edildiği Türkiye standını,  bu yıl aradık açıkçası.

‘BEN YORULDUM HAYAT

Standların boş olduğu,  ziyaretçilerin ilgi göstermediği, Türkiye’yi dondurma ile tanıttığımız, ‘Ben Yoruldum Hayat’ şarkısının şenlendirdiği! uluslararası bir fuarı daha geride bıraktık.  Diyecek daha çok şey var ama, en kısasından gidelim: Lütfen aynı hatalar bir daha yapılmasın, olur mu?

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.