Ayda 30 Bin Euro kazanan hanutçu var

Sultanahmet Meydanı’nda terör estiren hanutçuların sebep olduğu sıkıntılar için çözüm arayan İstanbul Turist Rehberleri Odası, denetimlerin artması ve olayların çözülmesi için valilikle görüşmelere başladı

31/12/2019 23:40
Ayda 30 Bin Euro kazanan hanutçu var

National Geographic Televizyonu’nda Conor Woodman’ın hazırladığı “Dolandırıcılar Şehri” isimli programın İstanbul bölümünde, hanutçuluğun şehirde turistlere karşı yapılan en yaygın dolandırıcılık şekli olduğu anlatılmıştı. Tarihi Yarımada’nın özellikle Sultanahmet Camii avlusunda son aylarda yaşananlar bu belgeselin en büyük destekleyicisi niteliğinde.

Hanutçular özellikle son aylarda İstanbul’daki turist rehberleri için büyük sıkıntı yaratıyor. Rehberlerin işlerini yapmalarına engel olan bu kişiler hem sıra bekleyen turistlerin hem de işini yapmaya çalışan rehberlerin hakkını yiyor. Aylardır mücadele edilen fakat cami güvenliği, emniyet müdürlüğü ve zabıtalar tarafından önüne geçilemeyen bu durum için kırmızı alarm verildi.

TEHDİT VE ŞİDDET

Hanutçular Sultanahmet Camii başta olmak üzere özellikle giriş ücreti alınmayan ibadethanelerin önünde bekliyor. Bu kişiler uzun kuyruklarda vakit kaybetmek istemeyen turistlere kendilerini rehber olarak tanıtıp kişi başı 10 Euro alıyor. Hikâyenin aksiyon içerikli kısmı da o andan sonra başlıyor. Hanutçular saatlerce sıra bekleyen kişilerin önüne geçerek camiye giriyor. Ses çıkaran yoksa ne âlâ! Ancak duruma bir rehber müdahil olursa işler karışıyor. Hanutçular işlerini bozan kişiye önce sözlü olarak tehditler savuruyor. Ancak bu da yeterli olmazsa güpegündüz, herkesin ortasında şiddete başvurmaktan çekinmiyor.

AYDA 30 BİN EURO

İstanbul Turist Rehberleri Odası Başkanı Şerif Yenen’in yaptığı gözlemlere göre, illegal yollardan çalışan bu kişiler günde ortalama 100 turisti camilere sokarak ayda 30 Bin Euro kazanıyor.

HANUTÇU NEDİR?

Turistleri alışveriş yapmaları için belirli dükkânlara götüren ve götürdüğü yerlerden yüzde alan kişilere verilen isim.

REHBERLERDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sultanahmet Camii ve turistlerin ücretsiz giriş yapabildiği diğer tarihi mekânların önüne turnike sisteminin getirilmesi.

-Turistlerin belli sayı ve aralıklarla içeri alınması.

-Polislerin ya da güvenlik görevlilerinin giriş-çıkışlarda denetim yapması.

-Caminin kapalı olan diğer kapılarının da turist giriş-çıkışı için açılması.

'İMAJIMIZ AYAKLAR ALTINDA'

İstanbul Turist Rehberleri Odası Başkanı Şerif Yenen, “Hanutçular istediklerini yapmak için küfür ve tehdit savuruyor. Eğer karşılık verirseniz de sizi darp ediyor. Dayak yiyen her zaman rehberler de değil, çoğu zaman turistler de kimvurduya gidiyor. Bu durum turistlerin gözünde bir algı sorunu yaratıyor ve bu da Türkiye’nin imajını ayaklar altına alıyor. Caminin kendi güvenlik birimi yeterli olmadıklarını iddia ederek bu durumla uğraşmıyor. Zabıtalar ise öncelikli işlerinin bu olmadığını söyleyerek çekimser davranıyor. Konuştuğumuzda polislerden ise, Biz o bölgenin güvenliğini sağlamaktan sorumlu değiliz fakat bir darp olayı yaşanırsa müdahale ederiz’ cevabını alıyoruz. Ancak bu işin peşini bırakmayacağız. Müftülükle görüşüp yerinde inceleme yapılmasını istedik. Ayrıca İstanbul Valiliği ile de görüştük. Tarafların hepsini bir masa etrafında toplayıp koordinasyon içinde toplu bir çözüm üreteceğiz” dedi. (HT)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.