Artısıyla eksiğiyle ITB Berlin

Turizmciler bu yıl ITB Berlin Turizm Fuarı’na her zamankinden daha büyük bir umutla gittiler. Kötü giden herşeyi tersine çevirip büyük umutlarla Türkiye’ye dönmeyi planlıyorlardı. Ama olmadı. Yine büyük bir hayal kırıklığıyla ülkenin yolunu tutmak zorunda kaldılar.

Hasan Arslan Hasan Arslan 31/12/2019 23:40
Artısıyla eksiğiyle ITB Berlin

HASAN ARSLAN

Bu yıl 51’incisi düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarı’nda Türkiye salonu adeta bir gelin gibi süslenmişti. Neredeyse hiç bir eksiklik yoktu. Tüm standlar birbirinden şıktı ve Türkiye’nin eşsiz destinasyonlarının maketleri ile süslenmişti. Fuar salonu tüm turizmcilerin hizmetine sunulmuştu. Fuarın açıldığı günün sabahı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve beraberindeki heyet tüm standları tek tek ziyaret edip, turizmcilerin yanında olduklarının mesajını  verdi.

Türkiye’den gelen tüm turizmcilerin büyük umut bağladığı fuara ne yazık ki, bu kez de siyasi kriz damgasını vurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da boy gösterdiği  fuarda, turizm hariç her şey konuşuldu. Sayın Çavuşoğlu’nun basın toplantısı Almanya ile yaşanan siyasi kriz üzerine olunca, Türkiye’den gelen turizmciler  ilk hayal kırıklığını yaşadı.

Çünkü bu fuar, Türkiye-Almanya arasında yaşanan siyasi krizin konuşulmasının ne yeriydi, ne de zamanı. Kaderleriyle baş başa kalan turizmciler, ‘Yine aynı filmi izliyor gibiyiz’ diyerek tepkilerini dile getirdi. Fuarın ilk günü sabahı tüm standlara dağıtılan Sabah Gazetesi’nde yer alan “Almanya Hitler Yıllarına Döndü” manşeti  de,  turizmcilerin tepkisini topladı.

Alman turizmcilerin Türkiye’yi boykot etmesi de ayrı bir olaydı. Fuar boyunca hiç bir Alman turizm yetkilisinin Türkiye’nin bulunduğu salona  gelmemesi , turizmcilerin canını sıktı. Konuştuğumuz ve görüştüğümüz hiç bir turizmci bu durumdan memnun değildi. En büyük korkuları, Avrupa pazarını kaybetmekti.  

Sonuç olarak turizmciler kızgın, turizmciler kırgın, sinirler de gergin.  Çünkü turizmciler bir şeyler söylemek istiyorlar, bir şeyler dile getirmek istiyorlar ama yutkunmak zorunda kalıyorlar. Hepsi de yalnızca mırıldanıyor ve ancak kendi seslerini kendileri duyuyor.

Fuarın tek güzel tarafı, tüm turizmcilerin bir araya gelmesiydi.  Fuardan bahsederken, ITB Fuarı’ndaki Türkiye standının hazırlanmasında büyük katkısı bulunan ve Türkiye standının fuarın  ikinci en iyi standı seçilmesinde emeği geçen Berlin Kültür ve Turizm Ataşesi Hüseyin Coşan’ı  da unutmamak gerek.

Fuarın tek sırıtan tarafı ise, salonun köşesine  sıkıştırılan Gaziantep Mutfağı standıydı. Bu stand, standtan başka her şeye benziyordu.  Stand  görevlisi ise, gelen geçen herkese tabiri caizse ‘saydırıyordu’.  Çok  sinirli ve gergin olan stand  görevlisi, uluslararası alanda ün yapmış, Türkiye’nin yüz akı Gaziantep Mutfağı’nı temsil etmeyi hiç hak etmiyordu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.