Antalyalı turizmcinin ne kadar kredi borcu var?

Wood & Company’nin araştırma biriminin Türk bankacılık sektörünü detaylı bir şekilde mercek altına aldığı ‘Türk Bankaları’ raporunda, turizm sektöründe yaşananlar nedeniyle farklı bir riske dikkat çekildi.

31/12/2019 23:40
Antalyalı turizmcinin ne kadar kredi borcu var?

Antalya’daki bankaların kredisi 48 Milyar TL. Yatırım bankası Wood & Company’nin raporunda şehirdeki kredilerin yüzde 17’sinin ihtiyaç kredisi olduğuna dikkat çekilirken, “Sezon kötü geçerse bankaları kötü etkiler” uyarısında bulunuluyor. Sefer Yüksel imzalı habere göre, yatırım bankası Wood & Company’nin araştırma biriminin Türk bankacılık sektörünü detaylı bir şekilde mercek altına aldığı ‘Türk Bankaları’ raporunda, turizm sektöründe yaşananlar nedeniyle farklı bir riske dikkat çekildi. Banka analistleri, 74 sayfalık raporun 4 sayfasını turizmde yaşanan sıkıntılardan en çok etkilenen şehir olan Antalya’ya ayırırken, kentin toplam kredilerini de mercek altına alıyor.

ANTALYA’DA 48 MİLYAR TL KREDİ BULUNUYOR

2015 yılı verilerine göre, bankacılık sektörünün Antalya’da toplam 48 milyar TL kredisi bulunduğuna dikkat çekilen raporda, bunun da sektörün toplam kredilerinin yüzde 4’ünü oluşturduğu belirtiliyor. Söz konusu kredilerin yüzde 26’sı yani 12.5 milyar TL’sinin turizm sektörüne verildiği vurgulanan raporda, yüzde 17’sinin yani yaklaşık 8.2 milyar TL’sinin ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borcu olduğunun altı çiziliyor. Turizmin Antalya ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturduğu kaydedilen raporda, turist sayısında yaşanacak ciddi bir azalmanın bankaların buradaki aktif kalitesinde bozulmaya neden olabileceği ifade ediliyor.

Konuya sadece turizm sektöründe yaşanan bir sıkıntı olarak bakılmaması gerektiği uyarısında bulunulan raporda, “Turizmdeki düşüşün bölge ekonomisini nasıl yıpratacağı önemli. Çünkü turizmdeki düşüşün daha sonra ihtiyaç kredilerini, kredi kartlarını, tarım kredilerini ve diğer kredileri de etkileme riski var. Eğer sezon kötü giderse ilk etkilenecek sektör turizm sektörü olacak. Ancak bunun diğer sektörlere yansımasıyla, sorun ihtiyaç kredilerine ve diğer kredilere de sıçrayabilir” değerlendirmesine yer veriliyor.

ANTALYA’YA GELEN TURİSTLERİN % 53’Ü RUS VE ALMAN

Ocakta Antalya’ya gelen Rus turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 azalma yaşandığına dikkat çekilen raporda, Sultanahmet saldırısının sadece Almanya’dan gelecek turist sayısında değil, Avrupa Birliği ülkelerinden gelecek turist sayısını da olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Burada hemen bir bilgi verelim. Söz konusu olaylar nedeniyle Almanya’dan tur iptallerinin yüzde 40’lar seviyesinde olduğu basında yer almıştı.

Antalya’ya gelen turistlerin milliyet dağılımının çok geniş olmadığına dikkat çekilen raporda “2015’te Antalya’ya gelen turistlerin yüzde 25’i Rus, yüzde 28’i ise Alman. Bu yaz için turist sayısında ne kadar talep azalması olur bilmek zor. Ama ocakta gelen Rus sayısında yaşanan düşüş her ne kadar mevsimsel gibi görünse de bu sezon için kötü bir sinyal. Bütün bu nedenlerden dolayı Antalya kötü bir turizm sezonu geçirebilir. Ve bu da hem Antalya ekonomisini hem de tüketicilerin finansal durumunu olumsuz etkileyebilir” denildi

TAKİPTEKİ % 1’LİK ARTIŞ KÂRDAN 124 MİLYON GÖTÜRECEK

Raporda, turizm nedeniyle yaşanacak olası kötü senaryoda Antalya ekonomisinde yaşanacak olumsuzlukların bankacılık sektörünün kârlarının nasıl etkileneceğine yönelik bir çalışma yer alıyor. Yapılan hesaplamaya göre, Antalya’daki kredilerin takibe dönüşüm oranlarında yaşanacak her yüzde 1’lik artış, 2015 kârları baz alındığında sektörün kârında 124 milyon lira kayıp demek.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.