Antalya Suudi Arabistan'ın değil Türkiye'nin bir kenti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Antalya Valiliği’nin açık alanlarda alkollü içecek içilmesine yasak getirmesi kararına tepki göstererek, “Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı ve turizmin başkenti Antalya’da alkol yasağı aymazlıktır. Antalya Suudi Arabistan’ın değil, Türkiye’nin bir kenti" dedi.

31/12/2019 23:40
Antalya Suudi Arabistan'ın değil Türkiye'nin bir kenti

Çetin Osman Budak, “Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı ve turizmin başkenti Antalya’da alkol yasağı aymazlıktır. Antalya Suudi Arabistan’ın değil, Türkiye’nin bir kenti. Bu karar kabul edilemez. 16 Nisan’da güçlü bir ‘Hayır’ diyen Antalya cezalandırılmak isteniyor, Antalya bitirilmek isteniyor” dedi. Yasaklarla suçun önleneceği tezinin de doğru olmadığını kaydeden Budak, “Antalya’da, gasp, hırsızlık, adam öldürme, cinsel saldırı ya da ihaleye fesat karıştırma gibi suçların hangisi açık alanlarda içki içilirken yaşanmış. Bunların sayısı ne? Bu yasağın geçerliliği yok. Çerçevesi muğlak ve yaşam tarzına müdahale içeren yasak derhal geri çekilmelidir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Valiliği’nin onayıyla, Antalya’da tüm açık alanlarda alkol tüketiminin yasaklanmasının, başka illerde başlatılan alkollü içecek yasağının Türkiye geneline yaygınlaştırma adımlarının bir parçası olduğunu kaydetti.  Antalya’nın özel bir konumu olduğunu, her yıl milyonlarca turist ağırladığını kaydeden Budak, Antalya, turizmin başkenti ve Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. 10 milyona yakın turist ağırlıyor.

Bu yasak kararı, dış dünyada Antalya’da alkol yasağı algısı oluşturacaktır. Büyük siyasi hatalar sonucu  geçen yıl turizmdeki daralma nedeniyle Türkiye 10 milyar dolar kaybetti. Sadece Antalya’da, 100 bine yakın kişi işini, aşını kaybetti. Binlerce esnaf kepenk kapattı. Tablo bu haldeyken şimdi yine siyasi bir sorumsuzluk örneği sergileniyor. Antalya’nın yasaklarla anılması, alkol yasağı tartışmalarının merkezine taşınmazı, büyük bir aymazlıktır.

Antalya Suudi Arabistan’ın değil Türkiye’nin kenti. Kenti yönetenlerin önce bunun farkına  varması gerekir.  Anlaşılan o ki, Vali ve Emniyet Müdürü, iktidara şirin görünmek için, 16 Nisan’da güçlü bir ‘Hayır’ diyen Antalya’yı cezalandırmaya çalışıyor. Antalya’yı bitirmek istiyor. Bu sorumsuzluğa izin vermeyeceğiz” dedi.

TURİSTLER OTELE Mİ KAPATILACAK

Uygulamada da yeni sorunlar ortaya çıkacağına dikkat çeken Budak, “Alkol ile suç kavramının birlikte değerlendirilmesi, ‘alkol içilen yerlerde suç işlenir’ gibi ön kabul kesinlikle yanlıştır. Yasaklarla suçun önleneceği de doğru değildir. Antalya’da suç oranı nedir? Antalya’da, gasp, hırsızlık, adam öldürme, cinsel saldırı ya da ihaleye fesat karıştırma gibi suçların hangisi açık alanlarda içki içilirken yaşanmış. Bu yasağın geçerliliği yok. Antalya bir turizm kenti. Turistler otellere mi kapatılacak? Otelden çıkmayın, yolda içmeyin, kumsalda içmeyin mi denecek? Turizm barış ve özgürlük sektörüdür. Özgürlük yoksa turizmde olmaz. ” diye konuştu.

DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ

AKP Hükümeti’nin OHAL fırsatçılığı yaptığını, iktidardan güç  alan valilerin de benzer bir tutum içine girdiğini kaydeden Budak, “Yasaklarla, Türkiye’ye bir yaşam tarzı dayatılıyor. Bu çerçevede alkol yasağı adım adım  Türkiye’ye yaygınlaştırılıyor.  Bazı illerde valiler OHAL’i bahane etmişti, Antalya’da buna gerek duyulmamış, toptan yasaklama kararı getirilmiş.

Türkiye’de bu kadar kutuplaşmanın derinleştiği bir ortamda, yaşam tarzına yasaklarla müdahale edilmesi yeni gerilim alanları oluşturacaktır. Türkiye’nin ihtiyacı yasaklar değil özgürlüktür. Yasakları bitireceğiz diye gelenler, Türkiye’yi nefes alınamaz bir noktaya sürüklüyor. 16 Nisan’da Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti ilkesinde uzaklaşacağını, özgürlüklerin baskılanacağını söylemiştik, Antalya Valiliği hemen bizi teyit etti. Antalya’yı bitirecek bu karar kabul edilemez. Yasak kararı derhal geri çekilmelidir” şeklinde konuştu.

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.