Antalya 20 milyon turiste hazırlanıyor

Turizmde 2016'daki son 20 yılın en derin krizinin ardından geçen yıl yüzde 58'lik büyümeyle toparlanan Antalya, 2018'de 20 milyon insan hareketliliğine hazırlanıyor.

09/02/2018 02:18
Antalya 20 milyon turiste hazırlanıyor

Vali Münir Karaloğlu, kentte bu yıl 13-14 milyon yabancı turistin yanı sıra, 3.5 milyon yerli turist ve 2.5 milyonluk kent nüfusu olmak üzere toplam 20 milyon kişilik insan hareketliliği yaşanacağını açıkladı.

Antalya turizm sektörü ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, hem turist sayısı hem de turizm geliri açısından 2017'ye göre çok daha yüksek beklentilerin olduğu 2018'in ikinci ayında tekrar bir araya geldi.

Sektörün tüm alanlarından üst düzey yöneticiler katıldı

IC Airport Hotel'de Vali Münir Karaloğlu başkanlığında düzenlenen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İl Jandarma Komutanı Cengiz Yıldız, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar katıldı.

Toplantıya, turizm sektöründen Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Akdeniz Otelciler ve İşletmecileri Birliği Başkanı Erkan Yağcı, ICF Airport Antalya Havalimanı Yönetim kurulu Üyesi Yaşar Döngel ve sektörün tüm alanlarından üst düzey yöneticiler katıldı.

HEM TURİST HEM GELİR ARTACAK

Turizm sektörüyle aylık gerçekleştirilen bu toplantılarla 2016 ve 2017'ye yönelik değerlendirmelerin yanı sıra 2018 hazırlıklarının ve sorunların ele alındığını belirten Vali Münir Karaloğlu, “Bu şehir 2016'da çok büyük krizi hep beraber yaşadı. Ama şehrin potansiyeli, sektörün dinamizmi ve turizmin başkenti ve öncü şehir olma özelliğiyle 2017'de krizden çıktık.

Gelirler bakımından para kazanamadık, doğrudur. Turizm gelirlerimizde turist sayısında artışı sağlayamadık bu da bir gerçek. 2018'de hedefimiz turizmde gelirler kısmındaki sorunu da düzeltmektir. Geçen yıl yakaladığımız performansın üzerine yeni rakamları koyarak, aynı zamanda gelirlerimizi de artıracağız diye ümit ediyoruz" dedi.

AYAKKABI BOYACISINA KADAR HERKES 2018'E HAZIRLANMALI

Antalya'nın bir turizm şehri olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, oyuncuların sadece turizm sektöründeki isimlerden oluşmadığı, karayollarından belediyelere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yatırımları ve çalışmalarıyla bu şehrin bir turizm şehri olduğunu anlattı. 2018 için çok büyük beklentileri olduğunu belirten Karaloğlu, “2016 ile 2018 arasında yüzde 100 artışı konuşuyoruz.

Eğer biz kentte herkese bunu hissettiremezsek, bütün taraflar üzerine düşeni yapmazsa istediğimiz rakamda turist gelir ama onları mutlu edemeyiz. Bu şehirde yaşayan herkesin valisi olarak benim, büyükşehir belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, kamu görevlileri, esnaf, taksici, sanayici, ayakkabı boyacısına herkes 2018'le ilgili hazırlıklarına başlamalı ve nisan başında hazırlığımızı tamamlayarak sezona girmemiz lazım" diye konuştu.

ŞEHİR GELİN GİBİ SÜSLENMELİ

Havalimanından başlayıp tekrar havalimanından uğurlanana kadarki süreçte misafirle muhatap olan herkesin aynı anlayışla davranması gerektiğini vurgulayan Karaloğlu, “Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz refüj, yol kenarları, molozların kaldırılmasıyla bu şehri bir gelin gibi süslemeyecekse gereğini yapmış olmayız. Bütün şehir, bu şehirde yaşayan herkes durumdan vazife çıkarmalıdır.

Hepimizin yapması gereken işler var ve herkes durumdan vazife çıkarırsa hedeflediğimiz turizm rakamlarına ulaşır ve gelirde de istediğimiz rakamları yakalarız. Misafirin bu şehre gelip bu şehirden mutlu ayrılmasını sağlarız. 30 defa aynı otele gelen müşteri var. Bu çok önemli, tekrar tekrar getirebiliyorsak başarıyoruzdur" dedi.

20 MİLYON İNSAN HAREKETLİLİĞİ

2018 yılı için Antalya'daki insan hareketliliği beklentisinin 20 milyon olduğunu açıklayan Vali Karaloğlu, 13-14 milyon yabancı turistin yanı sıra kente gelen yerli turist sayısının da en az 3.5 milyon olduğunu söyledi. 2.5 milyon kent nüfusuyla birlikte Antalya'nın bu yıl 20 milyon insana hizmet vereceğini dile getiren Karaloğlu, “Havalimanında yer hizmeti sunan, bagajı taşıyan, polis, gümrük memuru, servis şoförü, acenta herkes kendisini yenilemesi lazım. Bizim de kamu olarak sektör talepleri doğrultusunda elimizden gelen her şeyi yapacağımızdan emin olabilirsiniz" dedi.

HAVALİMANI İLK VE SON İZLENİM NOKTASI

Şubat ayı turizm değerlendirme toplantısında Antalya Havalimanı'ndaki hazırlıklar ele alındı. Bu konuda bir sunum yapan ICF Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, yabancı ziyaretçinin şehre geldiğinde ilk izlenim noktası ve şehirden ayrılırken de son izlenim noktasının havalimanı olduğunu söyledi.

Terminallerde kapasite, güvenlik, yolcu konforu ve ticari ünitelerde 2018 yılı için yapılan yatırımları anlatan Yaşar Döngel, 2007'den 2017'ye kadarki 10 yıllık süreçte havalimanı yolcu trafiğinde yükselen bir grafik olduğunu da söyledi.

SON 20 YILIN EN DERİN KRİZİ

Dünya turizmi yüzde 3.5- 4 ortalamasında bir büyüme yaşarken, Antalya Havalimanı'nda yıllık ortalama yüzde 6'lık büyüme gerçekleştiğini dile getiren Döngel, “Her yıl Antalya olarak rakip ülkelerden 2 puan pay aldık. 2014 sonundan itibaren bir kırılma yaşandı, 2015'te Rusya'da 700 bin kişi kaybımız oldu.

Ama asıl sorunu 2016'da yaşadık. Rusya'daki kriz nedeniyle başımıza gelmeyen kalmadı ve son 20 yılın en derin krizi oldu. Yüzde 44 yolcu sayımız düştü. Ama 2017'de, bir yıl sonra çok güçlü bir reaksiyon verdik sektör olarak ve yüzde 58'lik artışla 2017'yi kapattık" dedi.

2023 HEDEFİ 20 MİLYON TURİST

Rusya ile ilişkilerin düzelmesi, fiyat politikası, Avrupa, İskandinav ve Ortadoğu ülkelerindeki tanıtım çalışmalarının bu reaksiyonun gösterilmesindeki temel nedenler olduğunu belirten Döngel, “Bu yüzde 58'lik güçlü reaksiyon turizm sektörü olarak elimizde çok iyi ürünümüz olduğunu da gösteriyor.

2023 hedefimiz Antalya için 20 milyon. Geçen yıllardaki yüzde 6'lık büyüme bizi 20 milyon hedefine taşıyordu, ancak 2016 krizi sonrasındaki hesaplarımıza göre artık ortalama yüzde 9.5- 10'lar civarında büyümemiz lazım. Orta vadede mutlaka yeni pazarlar yaratmalıyız" dedi.

AVRUPA'DA EN YÜKSEK BÜYÜMEYİ YAKALADI

İç hatlarda son 10 yılda 2.6 milyondan 7.5 milyona çıkıldığını da anlatan Döngel, “Her yıl ortalama yüzde 12 büyüme yaşamışız. Buradaki büyüme, turizmcilerin iç pazar politikalarına bağlı olarak gelişme gösteriyor. Avrupa Havalimanları Birliği'nin hazırladığı trafik raporunda 10-25 milyon arası yolcusu olan ikinci kategoride yüzde 38'lik büyümeyle 2017'de Avrupa'da en yüksek büyümeyi yakalayan havalimanı olarak açıklandı" dedi.

2018 İÇİN 48 BİN SLOT ALINDI

Antalya Havalimanında yaz sezonu için slot alan uçuşların yüzde 73'ünün sezon başında slot aldıklarını da dile getiren Döngel, uçuşların yüzde 27'sinin sezon içerisinde münferit slot alarak uçabildiğini kaydetti. Bu durumun havalimanında operasyon yapan tüm kurumlar için ciddi planlama sorunlarına sebep olduğunu belirten Döngel, “Uçuşun gün ve saati önceden bildiriliyor ama uymadığında büyük sıkıntı yaşanıyor ve bu konuda bir yaptırım yok.

2017'de yaz dönemi için sene başında 36 bin olan uçuş talebi, 2018'de 48 bin 200'e yükseldi. Yani elimizdeki slotlar bu yıl yüzde 30'a yakın artış gösterdi. Bu da 2018 yılının geçen yıla oranla hangi düzeyde gerçekleşeceğine yönelik güçlü bilgiler veriyor" dedi.

ANTALYA 13 MİLYONA HAZIR OLMALI

2018'e ilişkin bugünkü veriler üzerinde de tahminde bulunan Yaşar Döngel, Antalya Havalimanı dış hatlarda 2016'da 11.7 milyon olan gelen-giden yolcu sayısının, 2017'de 18.5 milyona yükseldiğini ve 2018 yılındaki alt sınırın 22.5 milyon kişi olarak baz alındığını kaydetti.

2016'ya göre beklentinin iki kat olduğuna dikkat çeken Döngel, “İki yılda iki kat artış ve en önemli soru biz buna hazır mıyız, değil miyiz? Ayrıca transfer yolcular, Gazipaşa Havalimanı ve deniz yoluyla gelen turistler bu rakamların içinde değil. Bu rakamın üzerine en az 1 milyondan fazla daha koymak lazım. Dolayısıyla Antalya bu yıl yaklaşık bir 13 milyon yolcuya hazır olmalı gibi görünüyor" dedi.

PASAPORT KONTROL POLİS SAYISI 320'DEN 500'E YÜKSELİYOR

Havalimanındaki yolcu sayısındaki yüksek artışla beraber pasaport kontrol noktalarındaki yığılma problemlerinin de gündeme geldiği toplantıda Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, personel sayılarıyla ilgili iyileştirmeleri anlattı. Geçen sene havalimanında polis sayısının yolcu başına göre oldukça düşük olduğunu dile getiren Uzunkaya, 320 personel bulundurdukları ve personelin diğer havalimanlarına göre ortalama 1.7 kat daha fazla işlem hacmiyle çalıştığını söyledi.

Bu yıl için ilk etapta sayının 410'a çıkarıldığı ve kısa bir süre sonra da 450'ye yükseleceğini belirten Uzunkaya, yaz döneminde ise 500'e yükseleceğini, yüzde 60'lık bir personel artışı yapılacağını dile getirdi.

YER HİZMETLERİ YÜZDE 30-40 PERSONEL ARTIŞINA GİDİYOR

Havalimanında faaliyet gösteren HAVAŞ, TGS ve Çelebi firmalarının temsilcileri de 2018 yılındaki turist sayısındaki artış beklentilerine yönelik personel alımlarında yüzde 30-40 oranında artışa gittiklerini açıkladı. Firma temsilcileri, bu yıl için personel alımlarını iki ay öne çektiklerini belirterek, “Mart 15'i gibi personel eğitimlerimiz tamamlanacak. Ancak mavi yakalı kısımla ilgili personel bulmakta da sıkıntılar yaşıyoruz" dedi.

GÜLERYÜZ UYARISI

Vali Karaloğlu, toplantıda turizm sektörü temsilcilerinin şikayetlerini dinledi. Diğer havalimanları aracılığıyla transit gelen yurtdışı yolcuların yolcu çıkışlarının iç hatlardan, bagaj çıkışlarının ise dış hatlar terminallerinden yapılması nedeniyle yaşanan sorun gündeme geldi. Bu konuda mevzuat yönünden ortaya çıkan engeller ele alındı.

Transit 600 bin yolcu olduğu ve bu konuda mevzuat değişikliği yapılabileceğini belirten Vali Karaloğlu, gümrük muhafaza görevlilerinin davranış biçimlerine yönelik eleştirilerle ilgili de uyarıda bulundu. Karaloğlu, “Çalışanlarımız gerek şirketler gerek kamu, gelen müşteriyi en çok memnun edeceğimiz nokta havalimanı olmalı.

Orada gelen yolcuya göstereceğimiz nezaket, güleryüz çok önemli. Gümrükte böyle bir problem varsa mutlaka çözmemiz lazım" dedi. Karaloğlu, gümrük memurlarının sezon öncesi insan ilişkileri ve davranış biçimleri konusunda eğitimden geçirilmesi talimatını da verdi. (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.