Anıtur'dan 2023'te 25 otel hedefi

30. yılını kutlayan Anı Tur, 3 masa ve 3 sandalyeyle başladığı yolculuğunda 300 kişiye ulaştı. Her yıl yüzde 25 büyüme hedefi olan şirket, 2023'e kadar 25 otel açacak.

31/12/2019 23:40
Anıtur'dan 2023'te 25 otel hedefi

Turizm sektöründeki 30'uncu yılını kutlayan Anı Tur, 3 masa ve 3 sandalyeyle başladığı serüvende 300 kişilik dev bir ekibe ulaştı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, 30 yıllık turizm yolculuğunu, hedeflerini, sektörü ve gündemi anlattı.

 30'uncu yılınızı kutluyorsunuz. Nasıl geçti bu süreç...

Türkiye'de özellikle de turizm sektöründe 30 yılı devirmek neredeyse imkânsızı başarmak gibi bir şey. Biliyorsunuz en küçük olumsuz bir olayda ilk bizim sektörümüz etkilenir. Biz 30 yılda birçok kriz atlattık. Körfez krizini de yaşadık Irak savaşını da. Anayasayı fırlattılar, devalüasyonu da gördük kurların tavan yaptığı zamanları da... Ama işinize, kendinize ve ekibinize inanıyorsanız 30 yılı deviriyorsunuz. 30 yıl önce, 3 masa 3 sandalyeyle 25 metrekare ofiste 3 kişiyle başlamıştık. Şimdi 300 kişiyiz.

 Gelecek için hedefleriniz neler?

2015 ve sonrası için ortalama yüzde 25 büyüme hedefliyoruz. Ciddi oranda altyapı yatırımları yaptık. Özellikle teknolojik altyapımızı çok genişlettik. Call center ve satış departmanlarımızdaki çalışan sayımızı 3 katı büyüttük. 2023'e kadar 25 otele ulaşma hedefimiz var.

 Otel yatırımlarınız hangi aşamada?

Didim bölgesine ağırlık verdik. Arum markasıyla ilk otelimizi mayısta açtık. 350 odalı bu tesiste yüzde 90'ları bulan doluluk oranıyla başarılı bir sezon geçirdik. 2015'te Didim'de yeni bir otel daha açacağız. Ardından Kuşadası'nda 420 odalı otel açıyoruz. Sahillerde tatil köyü formatında ilerliyoruz. Bodrum, Gümüldür Özdere, Marmaris, Kemer, Belek ve Fethiye'de de yeni otel yatırımları yapacağız. Ayrıca Trabzon'da 156, Safranbolu'da 279, İstanbul Fındıkzade'de 117 odalı şehir oteli yapıyoruz.

GAP TURLARI GERİLEDİ

 Erken rezervasyon dönemi başladı. 2014'te satışlarınızı bu kampanyalar nasıl etkiledi? Yeni sezon satışlarınız nasıl gidiyor?

2014'te satışlarımızın yüzde 40'ını erken rezervasyonla sağladık. Hedefimiz 2015'te bunu yüzde 50'nin üzerine çıkarmak. 2015 yaz sezonu için başlattığımız birinci dönem satışlarımız da bu hedefe doğru ilerlediğimizi gösteriyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 oranında büyüdük.

 Bu yıl tercihlerde 2014'e oranla bir farklılık var mı?

2014'te kültür turlarında birinci sırayı GAP alıyordu. Bunu Karadeniz turları takip ediyordu. Ama son dönem bölgede yaşanan karışıklıklar nedeniyle Karadeniz ilk sıraya yükseldi.

 Karadeniz'deki otellerin kapasitesi yeterli mi peki?

Hayır, yeterli değil. Ciddi oranda kapasite sorunu yaşanıyor. Bu da oda fiyatlarını artırıyor. Karadeniz otel yatırımcıları için ciddi fırsatlar sunuyor.

VIP HİZMET YILI

 2015 yılı için planlarınız neler?

2015'te üç yeni operasyona başlayacağız. Yaşları 18-30 arasındaki gençlere yönelik özel turlar düzenleyeceğiz. Onların beklentilerini tam anlamıyla öğrenebilmek için bir anket düzenledik. Buradan hareketle daha özgür ruhlu, daha uygun fiyatlı, kurallara hapsolmayan bir operasyon başlatacağız. Ayrıca 3. yaş grubu dediğimiz 50 yaş ve üzeri için dinlenmeye yönelik, daha sakin tur operasyonları hazırlayacağız. Son operasyonumuz da luxury (lüks) turlar olacak. Burada otelden tutun araç transferine kadar hemen her aşama VIP olacak. Yani 2015 bizim için bir anlamda operasyon yılı olacak.

TURU SATANLA OPERASYONU YAPAN AYRILMALI

 Yeni açıklanan ekonomide eylem planını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eylem planında sağlık turizmine ağırlık verilmiş. Ülkemiz bu alanda büyük bir potansiyel barındırıyor. Fakat turizmin sadece bir alanının ele alınması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Biz bir bütün olarak ele alınmış turizm politikasının geliştirilmesini istiyoruz.

 Nasıl bir model öneriyorsunuz?

İstanbul'da her yere otel yapılıyor. Fakat ihtiyaç var mı yok mu hiç bakılmıyor. İleride bu sıkıntıya neden olabilir. Biz otel yapılmasına ya da sektöre yeni isimlerin girmesine karşı değiliz. Ancak bunun için doğru bir planlama ve politika gerekli. Avrupa'da önce yatırım danışmanına gidersiniz, o size bir fizibilite çalışması yapar. Buna benzer bir model Türkiye'de de geliştirilebilir. Böylece hem yatırımcı hem de sektör kazanır.

 Tur operatörleri olarak beklentiniz neler?

1618 sayılı seyahat acentaları kanununun yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Tur operatörleriyle seyahat acentelerinin ayrılması gerekli. Yani turu satanla operasyonu yapan ayrı olmalı. Tur operatörleri Türkiye'de kitlesel bir iş yapıyor. Bir gezinin her aşamasını organize ediyor. Seyahat acenteleri ise tur alıp satıyor. Dolayısıyla ikisinin bir ayrımı olması gerekiyor. Çünkü birçok firma gidip belge alıp seyahat acentesi açıyor. Piyasadan parayı toplayıp sonra ortadan kayboluyor. Sonra da bu tüm sektöre olumsuz yansıyor. Bu kanun için şu anda TÜRSAB'ın çalışmaları var. Umarız en kısa sürede sonuçlanır.

RUSLAR TÜRKİYE'DEN VAZGEÇMEZ

 Siz incoming de yapıyorsunuz. Bu alanda satışlarınız nasıl? Malum komşu ülkelerde sorunlar var, Rusya'yla ilgili de karamsar tablolar çiziliyor... İncoming'de yüzde 15 oranında büyüdük. Ben Rusya için çizilen bu karamsar tablonun aksini düşünüyorum. Rus turist bence Türkiye'den vazgeçmez. Son dönemde bir takım düşüşler oldu ama sezonda toparlanır. (Betül Alakent)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.