Alaçatı'da sörf kruvaziyeri solladı

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mihri Çelik, Alaçatı rüzgar sörfü bölgesinin mevzuattaki eksiklikler giderilirse ürettiği ekonomik değeri 80-90 milyon dolara çıkarma potansiyeli olduğunu söyledi.

31/12/2019 23:40
Alaçatı'da sörf kruvaziyeri solladı

Dünyanın en beğenilen 3 sörf merkezinden biri olan Alaçatı, sorunlar yumağı nedeniyle sörf turizminde yeterince büyüyemiyor. Sörfe çok uygun jeofiziksel konumu ile dünyanın dikkatini üzerinde toplayan Alaçatı’da altyapı eksiklikleri ve mevzuat boşluklarının giderilerek sezonu tüm yıla yaymak için harekete geçildi. Deniz turizminin tüm dallarında gelirleri artırmayı planlayan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, 2014 için ana gündem maddesi olarak Alaçatı Rüzgar Sörfü bölgesini seçti. DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mihri Çelik, Alaçatı rüzgar sörfü bölgesinin sadece mevzuat ile ilgili eksikliklerin giderilmesi kaydı ile ürettiği ekonomik değerin 80 ila 90 milyon dolara çıkarma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti.

Yıllık 30 Milyon Dolar

Bu katkının yüzde 30’unun yabancı sporcu ve turistten sağlanacağı hesaplanırsa yıllık 30 milyon dolar döviz girdisinin mümkün olduğunu anlatan Çelik, “İzmir il merkezine gelen kruvaziyer yolcu sayısı 2013’te 500 bin civarında oldu. Bunların kişi başı harcama miktarı 100 dolar. Tahmini döviz girdisi yıllık 50 milyon doları buluyor. Alaçatı rüzgar sörfü bölgesi gözden ırak olabilir ancak kesinlikle göz ardı edilmemeli” dedi. Çelik, bölgede mevcut 24 dalış merkezinin deniz turizmine yıllık getirisinin 5 milyon TL civarında olduğunu söyledi. Marka değeri olan bu bölgedeki işletmelerin faaliyetlerini bir sorun yumağı ve çözümsüzlük yükü altında sürdürdüklerini belirten Çelik, “Dünyanın en önde gelen rüzgar sörfü noktalarından biri olarak kabul edilen ve bir marka olma yolunda uzunca bir yol kat eden bu bölge altyapı, imar ve tesis konularında gerekli gelişimi sağlayamaz ise şu ana kadar gösterdiği başarıyı sürdürebilmesi mümkün gözükmüyor” diye konuştu.

Hedef canlı sezonu tüm yıla yaymak

Turizm Bakanlığı’nın 2013 verilerine göre deniz turizmi gelirlerinin 6.4 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Çelik, “Oda olarak bölgede yaptığımız incelemeler sonucu, rüzgar sörfü faaliyetinin 90 günlük canlı sezon boyunca katılımcı sayısı kişi/gün olarak hesaplandığında 100 binli rakamlara ulaşıyor. Sektör mevcut durumda 10 milyon dolar civarında bir ekonomik büyüklüğe sahip. Bu değerin yüzde 70-80 civarı yerli, yüzde 20- 30 da yabancı sporcu ve turistten sağlanıyor. Amacımız bu bölgede altyapı eksikliklerinin ve mevzuat boşluklarının gidererek canlı sezonu tüm yıla yaymak, bed to board / board to bed turizminin hayata geçirilmesi için yerel ve mülki idare ile gerekli bilgi paylaşımını ve ortak çalışmayı sağlamak. (Arzu Alp)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.