9 ayda servet bıraktılar

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin 9 aylık turizm bilançosu açıklandı. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, bölgede en çok Trabzon’un tercih edildiğini belirterek, “Marka kent özelliği ve havalimanı bu öncelikte etken” dedi.

31/12/2019 23:40
9 ayda servet bıraktılar

Arap turistlerin en çok Uzungöl başta olmak üzere yaylakentlere yöneldiğini, yürüyüş yaptıklarını ata bindiklerini ve yeşil ile iç içe bir tatil geçirmek istediklerini dile getirdi. Turizmin dört mevsime yayılması gerektiğini kaydetti.

292 Bin Arap Turist Geldi

Arap turistlerin ortalama bir hafta kaldıklarını kaydeden Öz, “Ortalama günlük kişi başı harcama eğilimlerinin 150 dolar olduğu gözlendi” dedi. Vali Öz, geçen yıl 115 bin olan Arap turist sayısının bu yılın 9 ayında 292 bine çıktığını sözlerine ekledi.

400 Bin Turist Bölgeye 400 Milyon Dolar Bıraktı

Vali Öz’ün açıklamalarından hareketle bir Arap turistin 1000 dolar bıraktığı gözlenirken, 292 bin Arap turistin sadece Trabzon’a 9 ayda 292 milyon dolar bıraktığı ortaya çıktı. Bölgede bu rakamın 400 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Bir haftadan fazla kalan Arap turist 150 dolar harcıyor

Vali Öz Trabzon turizmini, şehre gelen turistlerin tercihlerini ve rakamları günebakış’a açıkladı. Geçen yıl 115 bin olan Arap turist sayısı 292 bine çıktı Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon turizmine dair her şeyi günebakış’a anlattı. 2013 ile 2014 yıllarının turizm rakamlarını karşılaştırmalı olarak anlatan Vali Öz, Trabzon’daki turizm işletme tesislerinden, şehre gelen turistlerin tercihlerine kadar pek çok konu hakkında bilgi verdi.

TRABZON’UN MARKA KENTLER KAPSAMINA ALINMASI BÜYÜK AVANTAJ

Trabzon’un en etkin turizm modelinin kuşkusuz turizm olduğunu belirten Vali Öz, son yıllarda deniz, kum, güneş üçlemesinin yanında insanlar artık doğa turizmine de büyük önem vermeye başlamışlardır. Bu bakımdan Doğu Karadeniz Bölgesi de cazibe merkezi olmaya başlamıştır. İlimizin sahip olduğu doğa güzellikleri ile Arap ülkelerinin yoğun talebinin yanında Arap ülkelerine de uçak seferleri de göz önüne alındığında Trabzon, tarihsel, kültürel ve doğa kaynakları açısından büyük bir potansiyele ve zenginliğe sahiptir. Bu potansiyeli tanıtımının ve alt-üst yapısının en iyi şekilde hazırlanarak bu serveti gün yüzüne çıkartıp zenginliğe dönüştürülmesi için yurt dışı tanıtım fuarlarının önemini bir kez daha önem arz etmektedir. Turizmin çeşitlendirilmesi ve tüm yıla yaygınlaştırılması adına başlatmış olduğumuz doğa temelli alternatif turizm çeşitleri ile birlikte kültür turizmi, marka kentler kapsamına alınan güzel ilimiz Trabzon’un daha büyük heyecan ve daha hızlı bir ivme ile turizmden hak ettiği payı alacağına inanıyorum” diye konuştu.

ARAPLAR TRABZON’U NEDEN TERCİH EDİYOR?

Trabzon’a son yıllarda Arap turistlerin yoğun talep artışının gözlendiğine değinen Vali Öz, “2014 yılı Eylül ayı itibariyle 292 bin kişi ziyaret etmiş olup, Riyad-El Kassım-Trabzon arası direkt uçak seferleri başlamıştır. Önümüzdeki yıllarda bu talep artışı devam edeceği düşünülmektedir. Arap ülkelerinin tercih sebeplerinin başında ilimizin çok alternatifli doğa, yayla seçeneklerinin olması ve iki noktada Yayla Kentlerin yapılmasının yanı sıra, ulaşımdaki kolaylık ve altyapı üst yapı hizmetlerinin çeşitliliği gelmektedir” ifadelerini kullandı.

ARAP TURİSTLERİN TERCİH NOKTALARI

Trabzon’da Arap turistlerin tercih noktalarına ilişkin de bilgi veren Vali Öz şunları söyledi: Uzungöl Özel Çevre Alanı, Kayabaşı Yayla Kent ve Çevre Yürüyüş alanları, Hıdırnebi Yayla Kent ve alternatif olanaklar (Yürüyüşler, ata binme vb), Çakırgöl ve çevresi-Camiboğazı, Zigana Dağı ve çevresi, Çaykara Sultan Murat Yaylası, Sümela Manastırı, Yaylalarımız, ve gezi güzergahlarının yanı sıra komşu illerdeki diğer olanaklar. İlimizin 4 mevsim turizm hareketliliğine açık olması, Arap ülkelerinin coğrafi konumlarından dolayı yayla ve doğal güzelliklerin keşfine iten nedenlerden başta gelmekte olup, bu turizm potansiyeline sahip olan ilimizi cazibe merkezi haline getirmektedir.”

26 FARKLI ÜLKE VATANDAŞINA YÖNELİK ANKET ÇALIŞMASI

Vali Öz, 26 farklı ülke vatandaşına yönelik anket çalışması yapıldığını dile getirerek, “Elde edilen bu bulgular doğrultusunda, Trabzon’u ziyaret eden yabancı turistlerin kalış süreleri ortalama 2-10 gün arasında değişmekte olup, Arap ülkeleri ve Körfez ülkelerinden gelen turistlerin gelen turistlerin kaşı sürelerinin 1 haftadan fazla olmak üzere, harcama eğilimlerinin oldukça yüksek olduğu gözlenmiştir. Ortalama günlük kişi başı harcama eğilimlerinin ise 150 dolar olduğu gözlenmiştir.

KRUVAZİYER TURİZMİ

Vali Öz, kruvaziyer turizmi çerçevesinde 2014 Eylül ayında Trabzon’a 35 adet gemi geldiğini ve yıl sonu itibariyle bu rakamın 40 adet olmasının beklendiğinin altını çizerek, “20 bini aşkın turist (ABD, İngiliz, Alman ve diğer ülkeler) ilimizin tarihi turistik yerlerini ziyaret etmişlerdir” diye konuştu.

TRABZON’UN OTEL VE YATAK KAPASİTESİ

Trabzon’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi 30 adet otel olduğunu, toplam 1.506 oda, 3.036 yatak kapasitesine sahip olduklarını belirti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yatırım belgeli otel sayısının 15 olduğunu belirten Vali Öz, bu otellerin oda sayısının bin 26 iken, 2 bin 107 yatak kapasitesine sahip olduklarını kaydetti. Trabzon’da yatırım belgeli tesislerin tamamlanmasıyla toplam oda sayısının ise 2532’ye ulaşacağını söyleyen Vali Öz, “Uzungöl Özel Çevre Koruma Alanında konaklama ve yatak kapasiteleri ile Belediye belgeli tesis sayısı ile ev pansiyonlarının toplam 85, yatak kapasitesi ise 2.800 adettir. Uzungöl’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yatırım belgeli tesis sayısı 6 adet olup, oda sayısı 317, yatak kapasitesi ise 657’dir. İlimizde belediye belgeli toplam konaklama tesis sayısı 164 olup, yatak kapasiteleri ise 5 bin 750’dir. İlimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli 83 adet seyahat acentesi mevcut olup, 57 adet A grubu, A Şube 22, B grubu 1, C grubu 3 adettir.”

9 AYLIK GENEL TOPLAM

Geçen yıl Eylül ayı sonu itibariyle Trabzon’a gelen 783 bin 450 yerli turiste karşılık 246 bin 800 yabancı turist gelmiş. Bu yıl Eylül ayı sonu itibariyle 1 milyon 610 bin 890 yerli turiste karşılık 560 bin 344 yabancı turist gelmiş. Geçen yıl turizm gelirleri toplamı 1.030.250 iken bu yıl bu rakam 2 milyon 171 bin 234 TL’ye yükselmiş.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN GELEN TURİST SAYILARI

Uzungöl’e geçen yıl gelen turist sayısı 56 bin iken bu yıl 166 bin 500 oldu. Şehir merkezindeki otellerde geçen yıl konaklayan Arap turist sayısı 59.500 iken bu yıl bu sayı 125.500’e yükseldi. Toplamda geçen yıl 115 bin 500 olan Arap turist sayısı 292.000’e yükselmiş. Çal Mağarasını ise 2014 yılı Eylül ayı sonu itibariyle 14 bin 200 yerli, 11 bin 900 yabancı turist olmak üzere toplam 26 bin 100 turist ziyaret etmiştir.

ÜLKE SIRALAMASI

Ukrayna, Rusya, Belarus, Gürcistan, Azerbaycan, Almanya, Arap Ülkeleri, İran, Fransa, Benelüks ülkeleri (Belçika, Hollanda, Lüksemburg), Avustralya, İtalya, Amerika, Avusturya, İngiltere, Kanada, Yunanistan, Yeni Zelanda. 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.