İşte Türkiye'nin spor turizmi hacmi

Son yıllarda Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde öne çıkan spor amaçlı oteller, bu alandaki turist sayısını da artırıyor.

05/12/2017 23:57
İşte Türkiye'nin spor turizmi hacmi

Antalya, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri ve Erzurum’da sayıları hızla artan spor amaçlı oteller sayesinde geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 600 bine yakın turist geldiği tahmin ediliyor. Ceyhun Kuburlu imzalı habere göre, bu turistlerin yaptığı harcama tutarının ise 1 milyar doları aştığı belirtiliyor. 

Türkiye’de spor turizminin toplamdan aldığı pay, yüzde 2’ye yaklaşıyor. Bu pastadan en çok golf ve futbol pay alıyor. Bir spor turisti, ortalama bir turistin iki katı kadar harcama yapıyor. Bir başka deyişle, Türkiye’ye gelen yabancı sporsever turistin harcaması bin 666 dolar düzeyinde. Türkiye’de Belek’e gelen golfseverlerin sayısı 200 bine yakınken, bu yıl Antalya’da kamp yapan futbol takımı sayısı ise bin civarında.

Bu takımların yüzde 90’ı yabancı. 2016’da dünyada 1.3 trilyon dolara yakın büyüklüğe ulaşan turizm sektöründen sporun aldığı pay yaklaşık 200 milyar dolar. Küresel turizmin büyümesi yüzde 4-5’lerde seyrederken, spor turizminde bu rakam yüzde 10’lara kadar çıkıyor.

HER SPOR DALI MEVCUT

Türkiye’de turizmi 12 aya yaymak, deniz-kum-güneş üçlüsünün yanı sıra diğer turizm kategorilerinde de gelişmek isteyen sektörün hedefi büyük. Son yıllarda golf ve futbol turizminde atılan adımlar ve elde edilen başarılar, Türkiye’nin spor turizminden aldığı payın aslında çok az olduğunun ve daha da yukarılara gideceğinin en büyük göstergesi.

Son yıllarda yapılan tesislerle birlikte artan kayak sporu turisti de gelirde önemli bir paya ulaştı. Antalya’da kurulan birçok spor oteli ise golf ve futbol dışında birçok olimpiyat sporcusunun Türkiye’de antrenman yapmasına olanak tanıyor.

Bu oteller sporcuların olimpiyatlara ve şampiyonalara hazırlanması için tasarlandı. Bugün yüzmeden atletizme, masa tenisinden judoya kadar birçok alanda sporcular, Türkiye’deki tesislerde şampiyonalara hazırlanıyor.

YENİ PAZAR GELİŞİYOR

Bu alanda yapılan yatırımları değerlendiren yetkililer, şu bilgileri verdi: “Golf turizminde başarılı olduk. Son dönemlerde ise Avrupalı futbol kulüpleri Antalya’yı kamp merkezi yaptı. Şimdi yeni bir pazar gelişiyor. Antalya artık sadece futbol ve golf turizminin merkezi olmayacak. Yüzme, voleybol, atletizm, atıcılık ve diğer sporlarla da öne çıkacak.

Olimpiyatlara hazırlanan sporcular, kamp yeri bulmakta zorlanıyorlar. Biz bunun için yeni bir proje geliştirdik. Profesyonellerin arayacağı her türlü hizmet Türkiye’deki otellerde mevcut. Yeni tesislerde yüzmeden tenise, futboldan golfe kadar birçok farklı alan bulunuyor.

İtalya ve İspanya’da buna benzer 10’a yakın tesis var, ancak bu tesisler çok eskidi ve yetersiz kalıyor. Türkiye’deki tesisler ise son teknolojiye sahip. Havuzlar güneş enerjisi ile ısınıyor. Antrenman sonrası oyuncular için özel renovasyon odaları da bulunuyor.”

TANITIMA DA KATKI SAĞLIYOR

Yeni projelerin Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağladığını anlatan yetkililer, tesislerin, Avrupa’nın önde gelen sporcuları ve kulüpleri için tasarlandığını söyledi. Yetkililer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu oyuncuların ve takımların Türkiye’ye gelmesi tanıtıma çok önemli katkıda bulunuyor. Her sporcu milyonlarca takipçiye sahip.

Buraya gelenler sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla Türkiye’nin güzelliklerini de gözler önüne seriyor. Böyle olunca turizm de canlanıyor. Gelen her sporcuyu en iyi şekilde ağırlamak ve memnun kalmasını sağlamak bizim için asıl görev. Turizmin zorlandığı günlerde spor bizim için bir formül olabilir.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.