3'üncü havalimanına Hazine garantisi yok

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı projesine Hazine garantisi verilmeyeceğini söyledi.

31/12/2019 23:40
3'üncü havalimanına Hazine garantisi yok

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, İstanbul'a yapılacak olan 3. Havalimanı projesine Hazine garantisinin söz konusu olmadığını belirterek, DHMİ KİT statüsünde olduğu için Hazine'nin üçüncü havalimanı projesinde borç üstlenmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Avrupa Yatırım Bankası'ndan (AYB) Marmaray Projesi'ne 200 milyon euroluk ek finansman sağlanmasına ilişkin düzenlenen törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çanakcı, bugüne kadar Hazine'nin Avrasya Tüneli ve Gebze-İzmir otoyol projesinin birinci fazında borç üstlenimi yaptığını belirtti.

"Şu anda üzerinde çalışmış olduğumuz üçüncü proje de İstanbul 3. Köprü projesinin birinci aşaması" diyen Çanakcı, İstanbul 3. havalimanı projesinde sözleşmenin tarafı DHMİ olduğu için, şu anda Hazine'nin borç üstlenim taahhüdünde bulunmasının yasal olarak mümkün olmadığını aktardı. dunya.com'a bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, projenin başından bu yana Hazine garantisinin zaten bulunmadığını aktardı.

İç finansman ihtiyacı öngörülenden az Bu yıl başında yüzde 86.5 olarak öngördükleri Hazine'nin iç borç çevirme oranının bunun altında gerçekleşebileceğini kaydeden Çanakcı, "Bunun sebebi bütçe finansman ihtiyacının öngörülenden daha az olmasıdır. Faiz oranlarındaki düşüş nedeniyle borçlanmanın vadesini iki yılın altına çekilmesi ise şu an gündemimizde yok" dedi. Çanakcı, borcun vadesinin uzatılması gibi genel strateji içinde konunun ele alınması gerektiğine işaret etti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.