2018 Troia Yılı çalışmaları hız kesmiyor

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ÇTSO) Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. Yılı olan 2018 yılını “Troia Yılı” olması için başlattığı ve Çanakkale Valiliği başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının da büyük destek verdiği çalışmalar sonrasında ilan edilen “2018 Troia Yılı” ile ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

31/12/2019 23:40
2018 Troia Yılı çalışmaları hız kesmiyor

Halil ÖNCÜ - ÇANAKKALE

ÇTSO Yönetim kurulu üyesi ve Turizm Komitesi üyesi Armağan Aydeğer gelinen çalışmalardaki son durumu Turizm Yazarı Halil Öncü’ye değerlendirdi. 2018 Troia yılı ile ilgili çalışmalara emin ve hızlı adımlarla devam edildiğini ifade eden Armağan Aydeğer, “ Şu an yapılan çalışmalar toplam dört ana konu başlığı altında yürütülmekte. Birinci konumuz özellikle Troia Milli Parkı’nın merkezi ve civarındaki alt yapı ve üst yapı çalışmalarının hızlandırılması yönünde. Özellikle milli parkın içerisinde aynen tarihi Gelibolu Yarımadası’nda olduğu gibi farklı gezi rotaları oluşturulmuştur. Ve bu gezi rotalarının bulunduğu noktalarda toplam 16 tane dünyaca ünlü arkeolojik öneme sahip aynı zamanda yakın tarihi de ilgilendiren turistik noktalar belirlenmiştir. Bu yolların üst yapım çalışmaları hızlandırılmıştır. 

Bu noktalar arasında Aşil’in tümülüsü, Ajax’ın Tümülüsü , Tavilion Antik Kenti , Büyük İskender’in ayak bastığı noktalar gibi veTroia Müzesi gibi önemli  yerler  ile ilgili de bağlantı noktalarının yanı sıra yine levhalandırma, gerekli olan işaretlemelerde devam etmektedir. Yine Troia milli parkı içerisinde yer alan köylerin alt ve üst yapılarının da iyileştirilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmekte. Bu çerçevede çeşitli kurumlar ile de ortak çalışmalar yürütülmektedir. Bu çerçevede özellikle Tevfikiye Köyü içerisinde alt ve üst yapı çalışmaları hızlandırılmıştır” dedi.

Troia’da üniversitelerinin de katılacağı uluslararası Troia Araştırmaları Merkezi kurulacak

Aydeğer, bölgede özellikle dünya üniversitelerinin de katılacağı uluslararası Troia Araştırmaları Merkezi kurulması konusunun da planlandığını belirterek, “ Çeşitli sponsor firmaların katkıları ile köyün içerisinin ve civarının da turizme kazandırılması planlanmaktadır. Aynı çerçeve içerisinde Troia Milli Parkı girişinde başlayıp milli parktan devam edip Kazdağılarına kadar giden yürüyüş yolları, bisiklet yolları da alt ve üst yapı çalışmalarının önemli bir parçası olacak.  Burada en önemli konu, özellikle Troia Müzesidir. Troia Müzesi ile ilgili ihalenin son aşaması da tamamlanmıştır. Troia müzesinin büyük ihtimalle 2018 yılı Ağustos-Ekim arasında tamamlanacağı öngörülmektedir” dedi.

2018 Troia Yılında etkinlik rüzgarı esecek

2018 Troia yılında etkinlik rüzgarının esması amacıyla çalışmalara devam ettiklerini dedile getiren ÇTSO (Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ) Yönetim kurulu üyesi ve Turizm Komitesi üyesi Armağan Aydeğer, “ Çalışmalarımızın diğer ana konularından bir tanesi de etkinliklerdir. Etkinlikler ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Çanakkale Valiliğimiz koordinasyonunda önemli uluslar arası etkinlikle planlamaktadır. Bu etkinliklerin en başında Uluslararası Troia buluşmasıdır. Bu da özellikle İlyada destanı ve Odyesa Destanlarında yer alan bölgelerin Belediye Başkanlarının, Ticaret Odaları Başkanlarının, Sivil Tolum Kurlu Başkanlarının Çanakkale’de Troia Kenti sınırları içerisinde buluşturulması çalışmasıdır. Bu çalışma çerçevesinde birçok etkinlik, sanat ve spor etkinlikleri gerçekleştirilecektir. Ve böylece bütün dünyanın ilgisi, odağı, ülkemiz ve Troia üzerinde olacaktır. Bu çok önemli. Bunun dışında çeşitli kuruluşların destek ve katkıları ile kültür, sanat,bilim, spor ve eğitim alanlarında çeşitli uluslararası etkinlikler planlanmış ve bu etkinlikler ile ilgili takvim çalışmaları da devam etmektedir. Bu takvim ekim ayı sonunda hem uluslararası mecralarda hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dış işleri Bakanlığımız nezdinde yurt dışı temsilciliklerimizde yer alacaktır” dedi.

 Sosyal medyada atağa kalkılacak

Armağan Aydeğer, “ 2018 Troia yılı ile ilgili bir değer önemli çalışmamızda da iletişim çalışmalarımızdır ve bu konuda da çalışmalarımız devam etmektedir. Kültür ve turizm Bakanlığımız yurt dışındaki birçok fuarda Troia Temalı, Troia konulu tanıtımlara devam etmektedir. Yine sosyal medya ve benzer ortamlarda tanıtımlar devam etmektedir.  Bu organizasyonun amaçlarının gerçekleştirilebilmesi için bütçe kaynakları için bir proje ekibi kurulmuştur. Bu proje ekibi vasıtasıyla da gerek yurt içi fonlar, gerekse de yurt dışı fonlar için kaynak aktarımları konusunda çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.