2018’de otelcilerin yapması gerekenlerin listesi

2018 geldi çattı. Tüm Türkiye gibi, biz turizmciler yeni yıla umutla girmek niyetindeyiz. Ancak içinde bulunduğumuz yıl, ülkemiz turizmi için hiç de parlak geçmedi. Peki, neler yapmalıyız?

Aykut Bakay Aykut Bakay 31/12/2019 23:40
2018’de otelcilerin yapması gerekenlerin listesi

Aykut Bakay / Crowne Plaza Oryapark Genel Müdürü

Otellerin kimyası bozuldu, turizm sektörünün genleri değişti. Yeni yılda sektördeki birçok dinamiklerin çok hızlı değişeceğinin sinyali şimdiden veriliyor. Beklenen kaliteli turist son yıllarda ülkemize maalesef gelmeyince de yeni yıla bilinmezlerle gireceğimiz ortada. Otelciler olarak bakarsak, 2018 yılında da otelciler, maliyetlerle, oda fiyatlarıyla mücadeleye devam edecek.

Peki, 2018’de neler bekleniyor? Veya biz otelciler neler yapmalıyız? İşte bana göre yapılması gerekenlerin tüyoları;

Limited & focus servis: Tamamen misafir memnuniyeti odaklı hizmet veren oteller fazlalaşıyor. Çünkü yıldızı bol otellerin çalışanı da kalmadı, misafiri de… Görünen o ki oteller artık maliyet odaklı çalışacak. Odada mini barlar yok, mini bar görevlisi de yok. Kapı görevlisi ve bellboy da yok. Lobide hazır çay kahve makineleri, prototip alışveriş büfeleri ve fastfood makineleri gibi bir çok yeni farklı hizmetlerle karşılaşacağız. Hem misafirin ihtiyaçlarına hizmet etmek, memnuniyetini sağlamak hem de personeli minimum çekmek için çaba harcanacak. Otel çok, fiyatlar düşük olunca yeterli ve iyi hizmet veren oteller birbirleri ile yarışacak. Yeni açılacak oteller de bu anlamda fiziki olarak değişikliğe uğrayacak. 2018 de butik ve orta seviyedeki oteller revaçta olacak. Lüks segment işletmeler azalıyor. Ayrıca oda hizmetlerinde de standartlar düşürülüyor. Misafirlere odada sunulan hizmetler kısıtlanacak, ücretsiz verilen bir takım ürünler maliyetlerden dolayı düşürülecek ya da iptal edilecek. Rezervasyonlarda kişi sayısına göre banyodaki ürünler ayarlanacak, fazla sabun, şampuan, havlu ve diğer ürünlerde israf bitiyor.

Personel eğitimleri: Personel azalıp yok olmaya yüz tuttu. Yeni yılda turizmde kalan personeller eğitimlerine devam edecek, deneyimli personellerin oteller arası iş başvurusu yarışları devam edecek. Personel eğitimleri çoğalacak ancak eğitim veren firmalar daha çok para kazanacak personel yine bulunamayacak. Taşeron turizm personeli veren firmalar daha fazla çalışacak. Sektör kayıp vermeye devam edeceği için çeşitli departmanlar daha az maliyetli yabancı personel çalıştırmaya başlayacak. Yöneticiler de rotalarını yurt dışında çevirdi. İş bulanlar gitmeye başladı. Personel ithal, üst yönetici ihraç…

Maliyet odaklı çalışmalar: Restoranlarda porsiyonlar daha da küçülecek, ya da basitleşecek. Sunum, görsellik, tabaktaki renk uyum ahengi revaçta kalmaya devam ediyor, oteller daha ekonomik ve gastronomik olan yöresel yemekleri menülerine planlayacaklar. Bilinmeyen Anadolu yemekleri de öne çıkartılacak ve otel menülerine girecek.

Yükselen değer sağlıklı yaşam ve doğal ürünler: Her geçen gün sağlıklı yaşama önem ve değer veren kitlelerin, otellerden beklentileri her geçen gün artıyor. Misafir kahvaltı büfelerinde ve öğlen yemeklerinde daha çok sağlıklı ürünler görmek istiyor. İşlenmiş gıda ve paket ürünlerden uzak durmak istiyor. Ayrıca yediklerini de yakmak için çeşitli modern ve son teknoloji spor aletleri kullanmak için otellerin spor bölümlerini daha fazla ziyaret edecekler. Bilinçli spor için modernize ekipmanlar ve bunları kullanacak profil kitlesi için fiyat uygunluğu ve reklam önemli olacak.

Basılı broşürleri azalıyor: Artık oteller broşür ve kağıt israfını önlemek için hem de zamanın darlığından yazılı doküman okumak istemeyenler için broşürler yok denecek kadar azalacak. Tanıtımların odalardaki ekranlarda, lobideki bilgilendirme panolarında yapılmasına bu yıl daha da sık rastlayacağız. Hatta ilerideki yıllarda restoranlardaki menüler, masaların üzerinde veya garsonun elindeki tabletle digital hale gelecek.

Otelde wi-fi’ın ücretsiz olması yetmiyor: Teknoloji artık hayatımızda her alana girdi, 2018 yılında otellerin de olmazsa olmazı teknoloji olacak ve teknoloji daha da öne çıkacak. Wi-fi artık tüm otellerde ücretsiz olurken, misafirler bununla yetinmeyip hız ve kota limitlerine takılacak maksimum arayışlara girecek. Toplantı ve seminer organizasyonlarında artık maksimum teknoloji istenecek  

Terzi dikişi hizmet: CRM, (Müşteri İlişkileri Yönetimi)  yazılımları daha da önemsenecek. Misafirlerin kişisel istekleri kayıt altına alınarak önceki kalışındaki istekleri misafire tekrar tekrar sorulmadan hazırlanacak. Adım, adım misafir takibinde, odasında ne isteyip istemediği önceden hazırlanacak, izlenecek ve kaydedilecek. Misafire özel ilgisini ve enerjisini yansıtan işletmeler misafiri elde tutmak için adında daha çok çaba harcayacak. Misafirler daha otele ayak basmadan oteldeki her şeyin kendileri için düzenlenmiş olacağını bilecek.

Sosyal medya specialist: Facebook, İnstagram, Twitter, Google, Pinterest, vs hemen hemen hepsi otellerin tanınmasında ve rezervasyon almasında büyük etkinlik sağlıyor. Bu mecralara daha ağırlık vermek gerekecek. Çünkü misafir yorumları bir önceki misafirlere yol gösteriyor. Etkileşimi sağlamak profesyonelce doğru ve yerinde yorumlara cevap vermek, işletmenin kalitesini arttırdığı gibi rezervasyonların da çoğalmasını sağlıyor. Oteller satış ve pazarlama kadrolarına tüm bu konulara hakim kişileri işe alacak. Bu personel işletmenin tüm sosyal medya hesaplarının kontrolünü sağlayacak, fotoğraf yükleme, hashtag düzenleme, editleme, yorum yazanlara cevap verme ve takip etme konularıyla beraber otel içindeki satılabilecek tüm oda, SPA, restoran, bar, düğün,  nişan toplantı özel günler gibi satış araçlarını pazarlamak için çalışacaklar.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.