2016, Rusya'da ‘Türk Kültür Yılı' olacak

Türkiye'nin Rusya Büyükelçisi Ümit Yardım, Eylül ayında Moskova'da ‘Ankara Günleri' etkinliği düzenleneceğini, 2016 yılının da Rusya genelinde ‘Türk Kültür Yılı' olarak kutlanmasının planlandığını açıkladı.

31/12/2019 23:40
2016, Rusya'da ‘Türk Kültür Yılı' olacak

Ria Novosti ajansına konuşan Rusya Büyükelçisi Ümit Yardım, Moskova ve Ankara arasındaki kültür ve eğitim işbirliğinin üst düzeye taşınması gerektiğini vurgulayarak, bu çerçevede 2016 yılının Rusya'da ‘Türk Kültür Yılı' olarak kutlanacağını söyledi.

Büyükelçi Yardım, "Daha önce de birçok kez ifade ettiğim gibi, Rusya ile ilişkilerimiz enerji, turizm ve sanayi alanlarında aktif bir şekilde gelişiyor. Ama kültür ve eğitim işbirliğimizi daha üst seviyelere taşımamız gerek" dedi.

Türkiye ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 95. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen davette konuşan Ümit Yardım, "Bu yıldönümü, sadece Türkiye ve Rusya ilişkileri için geçerli. İlişkilerimiz esasında daha eskiye dayanıyor, zengin bir tarihe sahibiz" ifadelerini kullandı.

‘RUS SİNEMASI, TÜRKİYE'DE ÇOK SEVİLİYOR'

Sovyet filmlerine olan sevgisini de dile getiren Büyükelçi Yardım, "Türkiye'de Rus sineması çok seviliyor. Sergey Ayzenştayn ve Andrey Tarkovski'nin filmlerini biliyoruz. Şahsen ben her akşam Sovyet filmleri izliyorum, dün akşam da Aleksandr Nevskiy filmini izledim" diye konuştu.

Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluş tarihi 2 Haziran 1920 olarak kabul ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk, 26 Nisan 1920'de diplomatik ilişkilerin kurulması teklifi ile Sovyet hükümetine mektup göndermişti. Sovyet diplomat Georgiy Çiçerin'in Türkiye'ye cevap mektubu gönderdiği 2 Haziran 1920 tarihi, Rusya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kuruluş tarihi olarak kabul edildi. (Sputnik News)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.